Now Reading:
Nakon perioda tišine o COVID-19, otkriven novi soj BA.X? Prijeti li nam ponovno obavezno nošenje maski?
Full Article 2 minutes read

Nakon perioda tišine o COVID-19, otkriven novi soj BA.X? Prijeti li nam ponovno obavezno nošenje maski?

Nova varijanta Covida BA.X, navodno se već pojavila u Danskoj i Izraelu, iako ta informacija još nije neovisno potvrđena. Dok neki znanstvenici apeliraju na primjenu dodatnih mjera, drugi ističu da je prerano tvrditi hoće li ova nova varijanta rezultirati u novoj pandemiji, izvještava Tportal.

Dr. Trisha Greenhalgh, međunarodno poznata stručnjakinja za primarnu zdravstvenu zaštitu sa Sveučilišta u Oxfordu, objavila je na Twitteru: –Čini se da je ponovno došlo vrijeme za uvođenje maski.

-Za sve ostale — vrlo, vrlo rano, ali ova varijanta koronavirusa (sada u dvije zemlje) ima mnogo novih mutacija koje je čine drugačijom od prethodnih sojeva omikrona – kazala je Christina Pagel, matematičarka sa Sveučilišnog koledža u Londonu. 

Dodala je da ‘ima potencijal izazvati veliki val’. 

Nova varijanta nije ista kao EG.5.1, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno označila kao ‘varijantu od interesa’ nakon što je uočena u 51 zemlji. 

Za sada je nazvana BA.X dok se ne razjasni odakle je došla, rekao je kanadski evolucijski biolog T. Ryan Gregory. 

-Imajte na umu to da do sada postoji samo nekoliko njegovih sekvenci i možda se neće moći natjecati s trenutno dominantnim varijantama i možda neće zaživjeti. Ali je soj zanimljiv i potencijalno zabrinjavajući – kazao je. 

Dodao je da je činjenica da je BA.X primijećen u više zemalja ‘zabrinjavajuća jer očito nije ograničen na jednu regiju’, a možda još ‘u nekim zemljama ostaje neotkriven’. 

Međutim još nije jasno kolika je ozbiljnost infekcije varijacijom BA.X, a njezina potencijalna povezanost s varijantom omikron mogla bi značiti da će i cjepiva biti učinkovita protiv nje. 

sjever.hr/tportla.hr
Foto: arhiva
16.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.