Now Reading:
Skoro 28 tisuća umirovljenika radi na pola radnog vremena! Evo u kojim djelatnostima ih je najviše
Full Article 2 minutes read

Skoro 28 tisuća umirovljenika radi na pola radnog vremena! Evo u kojim djelatnostima ih je najviše

Iako je po broju zaposlenih odmah uz bok prerađivačkoj industriji koja ima najviše radnika u Hrvatskoj, trgovina zapošljava najviše umirovljenika, a čak četiri puta manje stranaca nego prerađivačka industrija i desetak puta manje nego graditeljstvo ili turizam, piše Novi list.

Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da je na kraju lipnja u trgovini na polovinu radnog vremena bilo zaposleno 4.649 umirovljenika. S druge strane prema podacima MUP-a za trgovinu su krajem srpnja bile izdane ukupno 3.094 radne dozvole za strane radnike.

Tako je od Vladine odluke da posljednjih godina širi krug umirovljenika koji mogu raditi do polovine radnog vremena, odnosno 20 sati tjedno, a da ne gube mirovinu, zasad najviše koristi imala trgovina, koja je tako dijelom nadomjestila nedostatak radnika. Gotovo svaki peti umirovljenik koji se tako zaposlio u lipnju je radio u trgovini. Svoje kućne financije radom u mirovini krajem lipnja popravljalo je 27.761 građanin koji je u mirovini, što je tisuću više nego prethodni mjesec i gotovo pet tisuća više nego u isto vrijeme prošle godine.

Kako piše Novi list, nakon trgovine umirovljenicima se najviše nude poslovi medicinskih sestara i te oglase uglavnom objavljuju ustanove za skrb o starijima i nemoćnima. O njima će očito sve više brinuti stariji sugrađani, oni koji su u mirovini, ali još uvijek nisu nemoćni i mogu raditi. U zdravstvu već radi oko tisuću i pol umirovljenika na polovinu radnog vremena, a sve su češći slučajevi da i država poseže za liječnicima ili sestrama koji su već umirovljeni. Umirovljenicima se nude i poslovi kuhara, konobara te pomoćnih radnika u kuhinji, a objavljena je ponuda i za zapošljavanje 14 umirovljenika kao dostavljača.

foto: arhiva
sjever.hr/novilist.hr
14.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.