Now Reading:
Kontinentalne županije bilježe rast turizma, a među njima su čak četiri sjeverozapadne!
Full Article 3 minutes read

Kontinentalne županije bilježe rast turizma, a među njima su čak četiri sjeverozapadne!

Unatoč rastu turističkog prometa tijekom 2023., uz povećanje noćenja u odnosu na prethodnu godinu i čak nadmašivanje broja noćenja iz 2019., kontinentalne županije i dalje zajedno ostvaruju udio od 2-5% u ukupnom turističkom prometu zemlje, s različitim varijacijama ovisno o mjesecu. 

Tako su do kraja srpnja kontinentalne županije napravile ukupno oko 1,4 milijun noćenja, što je oko 5% od ukupnih 29,5 milijuna noćenja u cijeloj zemlji, i to su brojke bez Zagreba koji je sam imao 1,4 milijuna noćenja i izdvaja se i ponudom i proizvodom koji nudi gostima, piše Poslovni dnevnik.

Najveći turistički promet sjeverozapadne Hrvatske, na kontinentu ostvaruju Krapinsko-zagorska, Zagrebačka, Varaždinska te Međimurska županija, i sve su do kraja srpnja imale rast noćenja u odnosu na lani. 

Iz Poslovnog dnevnika ističu da je važno sagledati taj sektor turizma ne samo kroz statistiku noćenja, već kao djelatnost koja može značajno doprinijeti općem ekonomskom napretku destinacije te poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva. Stoga se očekuje da će nove javne investicije u zdravstveni turizam na kontinentu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) imati značajan utjecaj, a terme ostaju najprofitabilniji segment na kontinentu 

Iz Termi Tuhelj otkrivaju da su u prvih 7 mjeseci ostvarili 95.000 noćenja, što je čak 26% više nego 2019. i 8% više od istog perioda 2022. Od toga je u hotelu Well ostvareno 83.500 noćenja, što je 3% više od prošle godine, dok je u kampu i glampingu, otvorenom u ljeto 2020., ostvareno 11.500 noćenja, i to je porast za 66%.  

-Gosti prvenstveno traže ljetni obiteljski odmor s kupanjem na bazenima te individualnim izletima. Ako pogledamo cijeli period do kraja sedmog mjeseca, prosječni boravak iznosi 2,5 dana, što rezultira kraćim boravcima u zimskom i proljetnom periodu, s mnogo jednodnevnih noćenja u MICE segmentu i vikend wellness paketima, a ako gledamo samo srpanj, prosječni boravak je 4 dana, jer pretežno dolaze strani gosti koji u pravilu ostaju tjedan ili deset dana – pojašnjavaju iz Termi Tuhelj.  

Nova ulaganja nedavno su predstavili u Termama Jezerčica, gdje je u uređenje smještajnog dijela objekta, ugostiteljskih objekata, mobilnih kućica i prvu fazu vodenog parka uloženo 8 milijuna eura. U idućoj fazi plan im je proširiti smještajne kapacitete u hotelskom dijelu za dodatnih 126 soba, kamping kapacitete na jednom neiskorištenom dijelu parcele te vodeni park, koji bi trebao biti najveći u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Drugi dio investicijskog ciklusa bi trebao biti dovršen do 2027. i iznositi 66 milijuna eura. Jezerčica je također aplicirala na potporu iz NPOO-a za svoj koncept održivosti i energetske učinkovitosti. 

Kako je poznato, iz budžeta NPOO-a na raspolaganju je 61,7 milijuna eura u zdravstveni turizam, a iako još nema detalja, poznato je da se na natječaj prijavilo svih 15 specijalnih bolnica u RH, kao i dio Termi.  

Posljedično se s tim očekuje i razvoj drugih djelatnosti uz turizam, koji bi pak uz sve ove investicije na kontinentu konačno mogao premašiti ovih par postotaka udjela u ukupnom turističkom prometu. Naime, stručnjaci već dulje vrijeme upozoravaju da do ulaganja u hotele na kontinentu neće doći bez ulaganja u javnu infrastrukturu, pogotovo zdravstvene kapacitete, i to bi s vremenom moglo i promijeniti strukturu ponude ali i samih turista. 

sjever.hr/poslovni.hr
Foto: arhiva
14.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.