Now Reading:
Grad Čakovec: Iako nisu zabilježena oštećenja od potresa, aktivno se provode projekti sanacije prometnica
Full Article 3 minutes read

Grad Čakovec: Iako nisu zabilježena oštećenja od potresa, aktivno se provode projekti sanacije prometnica

Potresi koji su se dogodili 2020. godine s epicentrima u Zagrebu i kod Petrinje nisu uzrokovali nikakva oštećenja na prometnicama i javnim objektima u Gradu Čakovec. 

Isto tako utvrdio je i Stožer civilne zaštite Međimurske županije pa tako Grad Čakovec nije imao potrebe ni mogućnosti javljati se na javne pozive za raščišćavanje prometnica, vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture te obnavljanje pogođenih prirodnih područja radi izbjegavanja učinaka erozije. 
 
Unatoč tome, na prometnicama širom područja Grada Čakovca provedeni su brojni projekti rekonstrukcije i sanacije prometnih površina. 

Radovi su se izvodili na uređenju kružnog raskrižja ulica ZAVNOH-a i Ivana Gorana Kovačića te pješačko-biciklističke staze s južne strane Županijske bolnice Čakovec. Kružno raskrižje je u potpunosti rekonstruirano, a osim što su bile izvađene granitne kocke i postavljen novi asfaltni sloj, također su uređeni slivnici i šahtovi.  

U sklopu tih radova, usporivači prometa na pješačkim prijelazima u Ulici Tome Masaryka prema Hrvatskoj pošti, Autobusnom kolodvoru i Macanovom domu su sanirani. Radovi su trajali do 26. srpnja i koštali su 94 tisuće eura. 

Također, u suradnji s HC-om, ujedno se realizirala se dugo očekivana rekonstrukcija državne ceste i izgradnje pješačko – biciklističke staze na relaciji Žiškovec – Slemenice, radovi ukupno vrijedni 43.750.000,00 kuna. 

Nakon što je u ljeto 2022. godine Grad Čakovec postavio nova rasvjetna tijela kojima je osvijetljena glavna prometnica do Županijske bolnice Čakovec i tamošnje parkiralište, ovog ljeta sanirao se upravo prostor parkirališta i pješačka staza koja vodi do istog.  

Kroz investiciju vrijednu 10 tisuća eura zamijenjen dotrajali asfalt na stazi uz bolnicu, frezanjem starog asfalta i ugradnjom novog sloja, a pritom su i zamijenjeni dotrajali rubnjaci na stazi. Na samom parkiralištu odrađeni su radovi u vidu sanacija otoka koji su dosad smetali korisnicima parkirališta i onemogućavali kvalitetno parkiranje, u smislu iskopa, navoza šljunka i ugradnje asfalta. Svjesni kako velika većina Međimuraca gravitira čakovečkoj bolnici, Grad Čakovec odlučio je dati dodanu vrijednost prostoru oko bolnice, uz glavni cilj sigurnost pješaka i vozača.   

Sanirala se i pješačka staza u dijelu ulice dr. Ivana Novaka u Čakovcu. Na dijelu ulice od križanja s ulicama Vladimira Nazora i Otokara Keršovanija pa do Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, ukupne dužine preko 700 metara. 

Osim postavljanja opločnika, postavljala se i oborinska odvodnja, uređivao kolni prilazi te zelene površine. Uklanjala su se stara i bolesna stabla te ona čije je korijenje oštećivalo komunalnu infrastrukturu.  

Novi drvored i pješačka staza, osim što će uljepšati taj dio grada, povećat će i sigurnost pješaka, posebice onih koji tim putem svakodnevno prolaze prema Željezničkom kolodvoru i srednjoškolskim ustanovama.

 

sjever.hr
.Foto: arhiva
14.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.