Now Reading:
Zabrinjavajući podatak: Gotovo 50 tisuća djece i mladih u Hrvatskoj ima probleme s mentalnim zdravljem – “Premalo se s tom djecom priča”
Full Article 2 minutes read

Zabrinjavajući podatak: Gotovo 50 tisuća djece i mladih u Hrvatskoj ima probleme s mentalnim zdravljem – “Premalo se s tom djecom priča”

Prema podacima UNICEF- a, gotovo 50 tisuća djece i mladih u Hrvatskoj suočava se s problemima mentalnog zdravlja, dok je Dnevna bolnica Klinike za psihijatriju unutar Kliničkog bolničkog centra Split zabilježila 1900 pregleda prošle godine.

S obzirom na nedovoljan broj psihijatara u Hrvatskoj za broj djece koja trebaju stručnu podršku, KBC Split jača svoj tim specijalizanata i uvodi inovativne načine podrške. Jedna od tih inicijativa uključuje suradnju s Hrvatskom Gorskom Službom Spašavanja, čiji psi za potragu dobivaju ulogu terapeuta u toj bolnici. Psi sudjeluju u radionicama s mladima koji se bore s poremećajima prehrane, anksioznošću, depresijom i suicidalnim mislima, piše Net.hr.

Da takav oblik terapije daje dobre rezultate, tvrdi dječja i adolescentna psihijatrica Klinike za psihijatriju KBC- a Split, doktorica Anđela Kovačević, koja je rekla kako je povratna informacija od korisnika koji se uspiju relaksirati dobra. Istaknula je i kako sve skupa ima i dublju poruku s obzirom na to da je to služba spašavanja ljudi, a postoji puno djece s depresijom, suicidalnošću, samoozljeđivanjem i slično, pa je dobro da vide malo i s druge strane koliko ljudski život vrijedi. 

-Ovo je velika općedruštvena korist. Osobno nisam znao da toliko postoji djece s takvim problemima. Čini mi se da je to stvar brzog života, premalo se s tom djecom priča – kazao je Mladen Mužinić Frfa iz HGSS-ove stanice Split. 

U sklopu radionica, sudionici dobivaju stvarne situacijske primjere i aktivno sudjeluju u vježbama s trojicom posebnih terapeuta – potražnim psima. Među tim terapeutima su Toro iz Karlovca te Draco i Zora iz Ogulina. U skladu s razvojem projekta, Hrvatska Gorska Služba Spašavanja planira proširiti uključenost svih 36 vodiča sa svojim potražnim psima. 

Iz KBC-a Split i Hrvatske Gorske Službe Spašavanja naglašavaju da će nastaviti svoju suradnju i primjenu inovativne terapije kako bi zajedno pružili podršku mladima, koji su jedna od osjetljivih skupina u društvu. Potražni psi predstavljaju simbole ustrajnosti i upornosti, a ova suradnja ima za cilj poslužiti kao inspiracija za razvijanje novih načina podrške i brige za mlade generacije. 

sjever.hr/net.hr
Foto: ilustracija
12.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.