Now Reading:
Šesta godina odlaska Tete Lize, kraljice međimurske popevke: “Čuvanjem uspomenu na nju, čuvamo svoje najveće blago”
Full Article 2 minutes read

Šesta godina odlaska Tete Lize, kraljice međimurske popevke: “Čuvanjem uspomenu na nju, čuvamo svoje najveće blago”

Na obljetnicu šeste godine odlaska kraljice međimurske popevke, Elizabete Toplek poznatije kao Teta Liza, župan Međimurske županije, Matija Posavec, podijelio je dirljivu poruku sjećanja. 

-Na današnji dan, 12. kolovoza 2017. godine napustila nas je kraljica međimurskog melosa, Elizabeta Toplek, naša Teta Liza – napisao je župan na svom Facebook profilu.

Pjevala je onako kako je osjećala, bila je čarobnjak kajkavske popevke čije emotivne melodije nikoga nisu ostavljale ravnodušnima.  

-Grlom predivna, jedna i jedinstvena Teta Liza, starica u narodnoj nošnji, svojim osmjehom i glasom svakog je vodila u Međimurje i pričala priču o teškom, mukotrpnom i tužnom životu, jer njezin glas je bio toliko autentičan i stvaran da je samo načas trebalo zatvoriti oči i slike o kojima je pjevala stvarale su se pred nama – napisao je.  

Naglasio je i kako oni, koji su bili bliski s Tetom Lizom te su upoznali njezin iskreni mladi duh, koji se izražavao kroz njezin pjev iz grla prenoseći melodije svog međimurskog kraja, znaju da je u svakoj pjesmi pronalazila smisao i okosnicu za sve svoje životne izazove.

Teta Liza je postala nacionalno blago Hrvatske, što su mnogi prepoznali, a zahvaljujući njoj, međimurska popevka je danas uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine. Njezina osobnost je bila obogaćena brojnim priznanjima i velikodušnim srcem, a bila je i ambasadorica.  

Čuvanjem uspomenu na nju, čuvamo svoje najveće blago – svoj kraj i svoj identitet – napisao je Posavec.  

Kliknite na POVEZNICU i prisjetite se njenog neponovljivog i jedinstvenog glasa.

sjever.hr/fb Matija Posavec
Foto: arhiva/fb Matija Posavec
12.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.