Now Reading:
Stožer Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije analizirao stanje nakon poplava i krenuo u sanaciju šteta
Full Article 3 minutes read

Stožer Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije analizirao stanje nakon poplava i krenuo u sanaciju šteta

Sastanak proširenog sastava Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojem se analiziralo aktualno stanje nakon završenog izvanrednog stanja uzrokovanog rekordnim vodostajima, održan je u prostorijama Županijske uprave, 11. kolovoza u Koprivnici.

Sastanku su prisustvovali načelnici i predstavnici svih 10 općina uz rijeku Dravu, predstavnici Hrvatskih voda i žurnih službi te operativnih snaga sustava civilne zaštite. 

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić je zahvalio svima koji su u proteklih pet dana bili na dispoziciji i pomogli da ova kriza prođe s najmanjim mogućim posljedicama.

– Iza nas je ono najgore, priroda je još jednom pokazala svu svoju silinu, no obranili smo se zahvaljujući ogromnim naporima i zajedništvu koje smo iskazali. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli, rijetko se viđa ovakvo zajedništvo. U proteklim danima preko pet tisuća ljudi je bilo na terenu, od profesionalnih službi pa sve do mještana i volontera koji su pokazali veliko srce i želju da se obranimo. Pred nama je vrijeme u kojem ćemo krenuti sa sanacijom šteta te planiranjem kratkoročnih i dugoročnih mjera kojima ćemo još više poboljšati sustav obrane od poplava, ali i sustav zaštite u cjelini – istaknuo je načelnik Ljubić.

Ispred Hrvatskih voda sudionicima sastanka se obratio direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Milan Rezo koji je svima čestitao na vrhunski odrađenom poslu.

– Uložen je enorman napor da obranimo ovo područje koje je zabilježilo povijesne rekorde u vodostaju Drave i njenom protoku. Sinergijom svih sudionika koji su dali svoj maksimum uspjeli smo zaštiti ljudske živote i spasiti sve ono što smo mogli i što se realno moglo obraniti. Situacija je bila u nekim trenutcima uistinu dramatična, no zahvaljujući odlukama koje smo donijeli izbjegli smo teške posljedice. Ovakve situacije pokazuju koliko su sustavi prevencija, ali i operativne aktivnosti važne, stoga ćemo krenuti u sanaciju sustava obrane te projektiranje i modernizaciju nasipa na dijelovima za koje smo analizom utvrdili da trebaju zahvate. Hvala svim službama i stanovništvu koje je pokazalo veliko srce Podravine – poručio je direktor Rezo.

Načelnici i predstavnici općina su uz zahvalu Županijskom stožeru CZ i Hrvatskim vodama iznijeli analizu stanja na svojim područjima i prijedloge za poboljšanje sustava te najavili da kreću u sanaciju šteta, nakon čega je vatrogasni zapovjednik VZ KKŽ Zvonimir Habijan predstavio podatke angažmana vatrogasnih jedinica u vrijeme krize.

– Sudjelovalo je oko 1800 vatrogasaca iz 74 DVD-a s područja cijele županije sa 486 vozila i tri čamca, a u pomoć su stigli i društva iz krapinsko-zagorske i Varaždinske županije na čemu od srca zahvaljujem. Utrošeno je preko 130 tisuća vreća s pijeskom za zečje nasipe, a potrebno je istaknuti kako nam je uz pripadnike HV-a veliku snagu pružila i lokalna zajednica, stanovništvo bez obzira na dob koje je bez ikakve zadrške priskočilo u pomoć – rekao je Habijan.

foto: Koprivničko-križevačka županija

sjever.hr/kckzz.hr

11. 08. 2023.

Input your search keywords and press Enter.