Now Reading:
Poplave na sjeveru Hrvatske – rezime svih događanja (od petka do petka)
Full Article 10 minutes read

Poplave na sjeveru Hrvatske – rezime svih događanja (od petka do petka)

U noći s petka (4. kolovoza) na subotu (5. kolovoza), stigao je najavljivani vodni val u Hrvatsku, a prvo na udaru bilo je Mursko Središće u Međimurju, odnosno Općina Cestica u Varaždinskoj županiji.

Na poplave su prilikom obilnih oborina u općini Cestica već navikli, a budući da imaju iskustva s takvim nedaćama, dobro su se pripremili za probleme do kojih je i došlo u naselju Lovrečan Otok.

-Voda je dosta porasla tijekom noći, tako da je došla do pragova kuća, a u jednu je kuću i ušla, ali još je uvijek sve pod kontrolom. Iz Lovrečan Otoka ljude smo evakuirali, ali u tri su kuće ostali stanovnici. S njima smo u kontaktu i zasad su dobro, nema većih problema – rekao nam je načelnik Mirko Korotaj.

Poplavljeno je oko 500 ha zemljišta, što krumpira, što kukuruza, ceste su poplavljene i štete su velike.

-Voda je narasla za dobrih pola metra, a raste i dalje. Pratimo što će se dalje dešavati, hoće li stići još jedan val koji bi mogao podići vodu za još 20 ili 30 centimetara – kazao je Korotaj.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u subotu ujutro je, nakon vrhunca vodenog vala, zajedno s direktorom VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milanom Rezom i zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivicom Labašem obišao i pregledao područje uz rijeku Dravu te su dali informacije o stanju na terenu i o funkcioniranju sustava obrane od poplava.

Upravo te noći proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave zbog vodenog vala iz Slovenije, ali u Varaždinu je sve proteklo dobro.

-Glavna opasnost je prošla, katastrofa koja se dogodila u Sloveniji neće se dogoditi kod nas, a naše službe su odlično odradile svoj posao. Varaždin je omeđen s Dravom na sjeveru, Plitvicom na jugu, postoje zaobalne vode koje se slijevaju u Plitvicu, ali sve je pod kontrolom. Niti s Plitvicom nećemo imati problema stoga naši sugrađani mogu biti mirni – rekao je gradonačelnik u subotu.

-Uspjeli smo pet obitelji iseliti iz poplavljenih dijelova i spasili živote, što je osnovna zadaća i nas u Hrvatskim vodama, da branimo zdravlje i živote ljudi – kazao je Rezo osvrnuvši se na situaciju u Općini Cestica.

Dodao je da kada je riječ o Varaždinskoj županiji građani mogu biti mirni te da se protok Drave regulira protok kroz tri hidroelektrane. Kazao je i da su rijeke Plitvica i Bednja unutar svojih korita i ne izlijevaju se.

Zbog povijesno visokih vodostaja rijeke Mure i velikih protoka vode rijekom Dravom, diljem Međimurja branila su se područja kako bi se zaštitilo stanovništvo.

-Nekoliko kuća na području Murskog Središća i Miklavca se brani vrećama s pijeskom. Na području Svetog Martina na Muri, u Žabniku, Vrhovljanu i Marofu ugroženo je desetak kuća, iz jedne su evakuirane tri osobe, no postavljene su vreće s pijeskom. Jučer poslijepodne i cijele noći radilo se na učvršćivanju nasipa na dvije lokacije kod Pušćina, a vatrogasci na još dvije lokacije postavljaju vreće s pijeskom. Zatvorena je i cesta prema Sloveniji zbog prelijevanja rijeke Mure, kao i cesta Gornji Hrašćan – Pušćine zbog vode, no to ne predstavlja opasnost za domaćinstva. Pozorno se prati i situacija na području Goričana, Kotoribe i Donje Dubrave, jer je i za taj dio poslijepodne proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. U ovom trenutku činimo sve što možemo, prema podacima iz Austrije i Slovenije, još uvijek smo na vrhuncu vodenog vala, a kada prođe biti će najvažnije nadzirati nasipe dok razina vode ne počne padati – napisao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Unatoč svemu, u Međimurju je sve prošlo bez većih šteta i ugroze, a situacija na terenu provjerio je župan Matija Posavec.

-Mislim da još ne možemo u potpunosti odahnuti, ali možemo lakše disati. Napravljen je jako veliki posao da jedan kraj između dviju rijeka, Mure i Drave koje su zabilježile povijesne vodostaje i vrlo velike protoke iz Austrije i Slovenije, je zapravo prošao bez nekih velikih šteta, što se tiče imovine i kuća – rekao je župan Posavec.

Nakon rekordnog vodostaja Mure koji je u jednom trenutku u Murskom Središću iznosio 543 centimetra, u Hrvatskim vodama u ponedjeljak su najavili da rijeka nakon povijesnog protoka više neće rasti.

-Muru smo proveli, imali smo ukupno 1310 kubika vode u sekundi, ali tamo imamo uređeni, modernizirani nasip u dužini od 50 kilometara s desne strane i duboko vjerujemo da će ti nasipi izdržati jer su projektirani za 1650 kubičnih metara u sekundi – rekao je Rezo naglasivši da je situacija pod stalnim nadzorom.

Rezo je istaknuo da se na Muri u Međimurju u ponedjeljak bilježi protok od 1418 kubika vode u sekundi te podsjetio da su tamo izgrađeni modernizirani nasipi u dužini od 50 kilometara s desne strane rijeke, projektirani za 1650 kubika.

-Imamo još otprilike 230 kubika mogućnosti prihvata u tom nasipu i očekujemo da Mura više nakon ovog povijesnog protoka neće rasti – istaknuo je Rezo.

Sa sjevera Hrvatske u utorak su stigle dobre vijesti kada je riječ o vodostajima. Naime, i Mura i Drava u konstantnom su opadanju, a u Murskom Središću već se krenulo sa saniranjem šteta od poplave. Nakon što je u ponedjeljak izmjeren rekordan vodostaj Mure od 543 centimetra, u utorak u 7 sati pao je na 463 centimetra, a vodostaj Drave kod Varaždina na 286.

-Do večeras će biti kao da ništa nije bilo, a bio je povijesni vodostaj. Obranili smo centar grada od podivljale Mure – naglasio je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Svima koji su sudjelovali u obrani od poplave, župan Matija Posavec obrati se na društvenoj mreži.

-Povijesno visoki vodostaji i protoci rijeka Mure i Drave koje prolaze kroz gotovo cijelu dužinu našeg Međimurja stavile su proteklih dana pred nas velike izazove. No u teškim i zahtjevnim vremenima, kao i uvijek do sada, pokazala se odlična organiziranost svih službi, volontera, vatrogasaca, civilne zaštite, a osobito građana koji su kroz jedinstvo, neumornost i spremnost na pomoć sebi i drugima pokazali kako se sve teškoće mogu prevladati s minimalnom štetom – napisao je župan.

Tijekom svih tih negativnih vijesti i borbi s rijekama, vatrogasci iz Murskog Središća imali su i razloga za veselje. Naime, u borbu su se uključile sve službe, svatko tko je mogao dao je svoj doprinos, među njima i brojni vatrogasci. Nije se spavalo, nije bilo vremena za predah, ali jedan od njih morao je pronaći vremena za odlazak u rodilište.

30-godišnji pripadnik DVD-a Mursko Središće Patrik Vrbanić u ponedjeljak je odradio dežurstvo, spašavao ljude od poplava, a potom otišao u Županijsku bolnicu Čakovec. Naime, njegova supruga Stela dobila je trudove i morala je roditi prije termina.

Članice i članovi DVD-a unatoč poslu nisu zaboravili čestitati kolegi Patriku i njegovoj supruzi, pa su na društvenoj mreži, uz prigodnu fotografiju, objavili:

-Dok smo mi Muru pazili, doma su rode hodale, pa ravno iz dežurstva u rodilište. Čestitamo Patrik Vrbanić i Stela Vrbanić! – napisali su na Facebooku Vatrogasci Mursko Središće.

Što se tiče metropole, zbog obilnih padalina koje su uzrokovale porast vodostaja rijeka i plavljenje, u intervencijama na više lokacija u Zagrebačkoj županiji sudjelovalo je više od 800 vatrogasaca koji su odradili 87 intervencija obrane od poplave.

Najkritičnije je bilo u subotu u Brdovcu gdje su se evakuirali stanovnici i branile kuće, a kritično je bilo u općinama Rugvica i Orle i Ivanić-Gradu radi visokih vodostaja gdje su sve operativne snage zajedno sa stanovnicima izrađivale zečje nasipe radi sprečavanja izlijevanja Save iz korita.

Najgora situacija na sjeveru Hrvatske bila je u Podravini, a između naselja Drnje i Hlebine, gdje je nasip na nekoliko mjesta počeo popuštati, u sanaciji su vatrogascima priskočili i vojnici Hrvatske vojske, njih 160. Vodostaji rijeka su za više od pola metra premašili najviše povijesne vrijednosti iz 1972. godine kada je Drava dosegla 578 centimetara.

Voda iz rijeke Drave preplavila je područje jezera Šoderica koja je zbog pritoka voda naglo porasla te poplavila prve redove vikend naselja te u potpunosti uništila šetnicu i prateću infrastrukturu.

Stanje na Šoderici je apokaliptično, rekao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren naglasivši ipak da osim jedne kuće na Šoderici ostale nisu porušene i nije ih tako mnogo poplavljeno. Istaknuo je i da se nekoliko točaka ne može braniti sustavno, nego točkasto, odnosno vrećama s pijeskom i pumpama, a riječ je o nekoliko kuća.

-Treba svakako istaknuti zaista sinkroniziranu akciju svih službi: Hrvatskih voda, naših žurnih službi prije svega naših vatrogasaca, županijske Vatrogasne zajednice, civilne zaštite, HGSS-a, policije…Ovaj smo put stvarno izreagirali koliko god se moglo i smatram da se vrlo malo prigovora može naći. Ono što je u ljudskoj mogućnosti smo i predvidjeli i učinili, a iznad toga je nemoguće – zaključio je župan Koren.

Unatoč izvanrednim mjerama od poplave i svim poduzetim aktivnostima, na mnogim mjestima je nakon spajanja vodenog sliva Mure i Drave bilo nemoguće u potpunosti zapriječiti dotok enormnih količina voda koje su u nekim dijelovima općina uz Dravu, a pogotovo Drnju i Legradu, zatim na jezeru Šoderica i prekodravlju te nizvodno uz Dravu prouzročile ogromnu štetu u najvećoj poplavi koja je u zadnja dva desetljeća zadesila Koprivničko-križevačku županiju, računajući i poplavu iz 2014. godine.

Na terenu je zbog toga angažirano preko 500 ljudi, od operativnih snaga i žurnih službi od čega oko 200 vatrogasaca, djelatnika Hrvatskih voda, pripadnika civilne zaštite, HGSS-a, građevinskih tvrtki, djelatnika Hrvatskih šuma, policijskih službenika te brojnog civilnog stanovništva, volontera i članova različitih lokalnih udruga, koji su zajednički u koordinaciji s načelnicima općina, zapovjednicima na terenu te Županijskim stožerom CZ dali sve od sebe kako bi se područje obranilo od poplava.

Pripadnici vojske su do jutarnjih sati pomagali operativnim snagama i stanovništvu na terenu u saniranju nasipa u Gabajevoj Gredi te su se tijekom utorka vratili u svoje baze s obzirom da je situacija na nasipu stavljena pod kontrolu.

-Najveća opasnost je prošla, ali i dalje smo na oprezu, na snazi su izvanredne mjere obrane o poplava. Vodostaji Drave, Šoderice i Glibokog su u padu, situacija se polako smiruje, no i dalje su to visoki vodostaji i ništa nećemo prepustiti slučaju. Sve službe su na terenu, pratimo pozorno razvoj situacije i po potrebi reagiramo, no generalno možemo reći da je situacija stabilna te se nadamo da će se u idućih nekoliko dana voda povući kako bi se moglo krenuti u procjenu i sanaciju šteta i uspostavu normalnog života na pogođenim područjima – poručio je načelnik Stožera CZ KKŽ Ratimir Ljubić.

Srećom, ljudskih žrtava nije bilo, a kakva će biti materijalna šteta, još se nitko ne usudi prognozirati.

-To je zaista sada teško procijeniti. Nasreću, nije stradalo puno stambenih objekata, riječ je o nekoliko poplavljenih kuća iz kojih su ljudi evakuirani, ali stradalo je dosta poljoprivrednih površina. Kada se voda povuče, onda će komisije za procjenu šteta odraditi svoj posao – istaknuo je župan Koren.

Voda će se, prema svemu sudeći povlačiti nekoliko dana, ali prema riječima Tomislava Novosela iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, slijede bolji dani za općine Drnje, Peteranec i ostala naselja uz Dravu.

foto: arhiva
mdjak/sjever.hr
11.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.