Now Reading:
Pripremaju se stroge mjere osiguranja za nadolazeću utakmicu Dinama i AEK-a: ‘Kornjače’, helikopteri, policajci u civilu, kontrolni punktovi…
Full Article 3 minutes read

Pripremaju se stroge mjere osiguranja za nadolazeću utakmicu Dinama i AEK-a: ‘Kornjače’, helikopteri, policajci u civilu, kontrolni punktovi…

Pripreme za osiguranje utakmice između Dinama i AEK-a, zakazane za 15. kolovoza, već su u tijeku. Stožer osiguranja bit će pozicioniran na vrhu zapadne tribine stadiona.  

Interventni policajci, poznati kao ‘kornjače‘, bit će raspoređeni na kontrolnim točkama diljem grada, dok će glavne snage interventne policije biti koncentrirane u blizini stadiona i na prilazima, uključujući ne samo policajce iz Zagrebačke policijske uprave, već i iz drugih policijskih uprava. Osim uniformiranih policajaca, također će biti uključen značajan broj policijskih službenika u civilu, piše Jutarnji list.

Jedna od neuralgičnih točaka osiguranja bit će hotel u kojem će biti smješteni igrači i vodstvo AEK, koji će biti u svojevrsnom sigurnosnom “obruču” i pod pojačanom paskom policije. Ruta kojom će ići do stadiona morat će biti sterilna, kako bi se spriječio bilo kakav incident

Sasvim sigurno je da će MUP angažirati i helikoptersku jedinicu. Sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – provodit će se audio i video snimanje te fotografiranje javnih okupljanja i javnih mjesta na stadionu, kao i na prilaznim pravcima. U stadion neće moći alkoholizirani, oni koji ne posjeduju personaliziranu ulaznicu, te oni za koje postoji vjerojatnost da bi mogli ugroziti sigurnost drugih osoba. 

NFIP (nacionalne točke za nogomet koje imaju policije svih zemalja članica Europske unije) već razmjenjuju informacija sa svim policijama zemalja koje bi mogle imati konkretne informacije o sigurnosnim aspektima utakmice u utorak

Pripadnici navijačkih grupa iz drugih zemalja, uključujući Njemačku, Italiju, Francusku te čak i Srbiju, gdje postoje partnerstva s navijačkim skupinama AEK-a, bit će pod pažljivim nadzorom. U cilju osiguranja, UEFA će imenovati jednog ili čak dva odabrana službenika za svaku utakmicu, s obzirom na visoki sigurnosni rizik. 

Ponedjeljak poslijepodne provjeravat će se svi sigurnosni protokoli i mjere koje su dogovorene na sastanku između policije, klubova i svih relevantnih službi zaduženih za osiguranje utakmice. Stadion će biti pod neprekidnim nadzorom nekoliko dana prije utakmice, budući da stručnjaci za sigurnost upozoravaju na potencijalne rizike osvete od strane navijača AEK-a. 

Potencijalne sukobe unutar grada preventirati će policijski kontrolni punktovi. Kao standardna procedura za utakmice visokog rizika, poput one s AEK-om, koja dodatno dobiva na važnosti zbog događaja u Ateni, bit će postavljena zabrana unošenja pirotehnike, oružja i predmeta koji mogu uzrokovati ozljede na stadion. Osim toga, strogo će se zabraniti korištenje baklji, maskiranje lica ili skrivanje identiteta te izložavanje transparenta i simbola koji potiču nasilje ili šire mržnju. 

sjever.hr/jutarnji.hr Foto: arhiva
10.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.