Now Reading:
Drava potpuno odsjekla naselja! Ruše se vodostajni rekordi i u Virovitičko-podravskoj županiji!
Full Article 2 minutes read

Drava potpuno odsjekla naselja! Ruše se vodostajni rekordi i u Virovitičko-podravskoj županiji!

Vrh vodenog vala Drave oko ponoći je prošao Terezino Polje u Virovitičko-podravskoj županiji, vodostaj kod Botova pao je za metar i pol i tamo je realna opasnost prošla, prenosi Index.

Nasipi nizvodno od Terezinog Polja su dovoljno visoki da prihvate vodeni val koji je nešto viši nego rekordne 2014. godine, rekao je u četvrtak ujutro Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda. 

– Mislim da je na svim kritičnim mjestima uspostavljena obrana od poplava, stanje treba pozorno pratiti iduća dva-tri dana, no nadamo se da neće biti većih problema – rekao je Novosel.  

Izvijestio je da je vodostaj Drave kod Botova pao za metar i pol i da je tamo realna opasnost prošla, no da, nakon što se voda potpuno povuče, treba sanirati štete. Upozorava da je nužan oprez na Dravi nizvodno od Botova.

Protok rijeke nizvodno od Botova je 2600 do 2800 metara kubnih, na nekim područjima sigurno ima nižih mjesta na nasipima koje treba pozorno pratiti i eventualno nadvisiti u slučaju da priprijeti prelijevanje, treba rješavati podvire, naglasio je.

Dravi, nakon što je prošla Terezino Polje, do ušća u Dunav treba dva-tri dana, odnosno oko 150 kilometara. Željko Kovačević, direktor VGO-a Hrvatskih voda za sliv Dunava i donje Drave, otkrio je trenutnu situaciju u Virovitičko-podravskoj županiji.

– Temeljem provedbenih planova obrane od poplava na vodostaju Vrbovka, nakon 700 se proglasilo izvanredno stanje. Nisu ugroženi objekti na dionici nasipa za koju pitate, nasip Vrbovka – Terezino Polje. Općenito, situacija je pod kontrolom, poduzete su sve preventivne mjere, redovita su 24-satna dežurstva i prati se stanje, svi su u potpunoj pripravnosti – rekao je Kovačević. 

Prema riječima načelnika Stožera Marija Klementa, Drava je poplavila poljoprivredne površine na području prekodravskog naselja Križnica koje je sada odsječeno jer skela ne vozi, a viseći pješački most zbog sigurnosti nije u upotrebi.

Na dvije mjerne stanice u Virovitičko-podravskoj županiji Drava obara rekordne vodostaja u ovom stoljeću, na pojedinim se dijelovima izlila, no nije ugrozila stambene objekte, izvijestio je jučer županijski Stožer civilne zaštite. Na mjernoj stanici Terezino Polje vodostaj u 7 sati iznosio je 314, a na stanici Vrbovka 669 centimetara.

foto: arhiva

sjever.hr/index.hr

10. 08. 2023.

Input your search keywords and press Enter.