Now Reading:
Vodostaj rijeke Drave u padu, prošla je najveća opasnost! ZZJZ dao upute i mjere postupanja tijekom i nakon poplava!
Full Article 3 minutes read

Vodostaj rijeke Drave u padu, prošla je najveća opasnost! ZZJZ dao upute i mjere postupanja tijekom i nakon poplava!

Nakon rekordnog vodostaja rijeke Drave kod Botova od 616 centimetara i tri dana i noći borbe protiv nadiruće poplave, stanovništvo naselja na području općina uz Dravu konačno može malo odahnuti jer vodostaj rijeke i pritoka je u opadanju. Trenutno na mjernoj postaji u Botovu vodostaj rijeke Drave je na 529 centimetara i u kontinuiranom je padu.

Voda se polako povlači s najkritičnijih točaka, a zaustavljen je i dotok vode prema jezeru Šoderica koja je također mirna i stagnira.

-Najveća opasnost je prošla, ali i dalje smo na oprezu, na snazi su izvanredne mjere obrane o poplava. Vodostaji Drave, Šoderice i Glibokog su u padu, situacija se polako smiruje, no i dalje su to visoki vodostaji i ništa nećemo prepustiti slučaju. Sve službe su na terenu, pratimo pozorno razvoj situacije i po potrebi reagiramo, no generalno možemo reći da je situacija stabilna te se nadamo da će se u idućih nekoliko dana voda povući kako bi se moglo krenuti u procjenu i sanaciju šteta i uspostavu normalnog života na pogođenim područjima – poručio je načelnik Stožera CZ KKŽ Ratimir Ljubić.

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dao je i upute i mjere postupanja tijekom i nakon poplava, koje prenosimo u cijelosti:

“Koristite vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširanu vodu.

NE konzumirajte vodu iz vlastitih vodoopskrbnih objekata (bunara i pumpi) radi zagađenja uzrokovanih poplavama sve do povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih.

Ukoliko je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, onda se koristi SAMO kao tehnološka voda, te se NE SMIJE koristiti za piće, kuhanje ili pranje.

NE konzumirajte hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom ili se u hladnjacima otopila i/ili pokvarila uslijed nedostatka električne energije

Isključivo konzumirajte hranu koja je pakirana u vodonepropusno pakiranje, „suhu“ ili konzerviranu hranu i hranu koja je dobro termički obrađena.

Izbjegavajte konzumaciju povrća i voća s poplavljenih područja, osim eventualno termički obrađenog povrća.

Mjere asanacije nakon povlačenja poplavnih voda

Nakon povlačenja poplavnih voda potrebno je obaviti mehaničko čišćenje poplavljenih objekata i površina (odstranjivanje mulja, naplavina, pijeska, otpada), te pranje vrućom vodom i deterdžentima.

Dezinfekcija podova, zidova i ostalih površina može se provesti uobičajenim dezinficijensima za korištenje u kućanstvu, pri čemu treba koristiti gumene rukavice i čizme. Unutarnje je zidove potrebno premazati sredstvom protiv algi.

Nakon isušivanja stambenih prostora potrebno je dobro oprati i dezinficirati sve što je došlo u doticaj s poplavnim vodama: pokućstvo, posuđe, sanitarije i ostale predmete i površine. Tepihe, prostirke, tapecirani namještaj i krevete je poželjno baciti jer postaju leglo mikroorganizama.

Važno je ne hodati kroz naplavljenu vodu, ne ulaziti u nestabilne zgrade i ne prilaziti električnom vodovima.

Radi sprječavanja izlijevanja, poželjno je očistiti septičke jame, a ako je došlo do izlijevanja provesti sanaciju tla klornim vapnom.”

foto: kckzz.hr
sjever.hr/kckzz.hr
09.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.