Now Reading:
Puna tri dana stanovnici Drnja, Legrada i okolnih mjesta prkose rekordnom vodostaju rijeke Drave – na teren izašla i Hrvatska vojska
Full Article 3 minutes read

Puna tri dana stanovnici Drnja, Legrada i okolnih mjesta prkose rekordnom vodostaju rijeke Drave – na teren izašla i Hrvatska vojska

Posljednja 72 sata stanovnici općina koji žive uz područje rijeke Drave nažalost svjedoče rekordnim vodostajima rijeke i pritoka koji su u nekim trenutcima i za više od pola metra premašili najviše povijesne vrijednosti iz 1972. godine kada je Drava dosegla 578 centimetara.

Unatoč izvanrednim mjerama od poplave i svim poduzetim aktivnostima, na mnogim mjestima je nakon spajanja vodenog sliva Mure i Drave bilo nemoguće u potpunosti zapriječiti dotok enormnih količina voda koje su u nekim dijelovima općina uz Dravu, a pogotovo Drnju i Legradu, zatim na jezeru Šoderica i prekodravlju te nizvodno uz Dravu prouzročile ogromnu štetu u najvećoj poplavi koja je u zadnja dva desetljeća zadesila Koprivničko-križevačku županiju, računajući i poplavu iz 2014. godine.

Uz Legrad i Drnje, naselje Sigetec, zatim u naseljima u općini Gola te naseljima u općini Molve, posebno je bilo napeto na jezeru Šoderica gdje je vodena bujica i dotok iz rijeke Drave prouzročio golemu štetu na infrastrukturi i privatnim objektima. Uz to nasipu u Gabajevoj Gredi je prijetilo pucanje zbog podvodnih izvora koji su se stvarali u podnožju nasipa, koje bi u slučaju pucanja dovelo u opasnost cjelokupno područje Gabajeve Grede i Hlebina.

Na terenu je zbog toga tijekom dana bilo angažirano preko 500 ljudi, od operativnih snaga i žurnih službi od čega oko 200 vatrogasaca, djelatnika Hrvatskih voda, pripadnika civilne zaštite, HGSS-a, građevinskih tvrtki, djelatnika Hrvatskih šuma, policijskih službenika te brojnog civilnog stanovništva, volontera i članova različitih lokalnih udruga, koji su zajednički u koordinaciji s načelnicima općina, zapovjednicima na terenu te Županijskim stožerom CZ dali sve od sebe kako bi se područje obranilo od poplava.

Potporu snagama na terenu je zbog potencijalne ugroze pružilo i 150 pripadnika Hrvatske vojske na poziv generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, koji je zajedno sa ravnateljem CZ RH Damirom Trutom, županom Darkom Korenom, načelnikom Stožera CZ KKŽ Ratimirom Ljubićem vatrogasnim zapovjednicima te načelnicima ugroženih općina obišao kritična područja. Pripadnici vojske su do jutarnjih sati pomagali operativnim snagama i stanovništvu na terenu u saniranju nasipa u Gabajevoj Gredi te su se tijekom jučerašnjeg dana vratili u svoje baze s obzirom da je situacija na nasipu stavljena pod kontrolu.

Borba s poplavama se nastavlja i dalje pa je tako tijekom utorka unatoč padu vodostaja Drava najviše nastavila prijetiti naseljima Torčec i Drnje kroz koju protječe potok Gliboki koji je ispunjen vodom iz Šoderice te su zbog ugroze pred kućama postavljeni nasipi. Teška situacija je i na jezeru Šoderica koja je zbog pritoka voda naglo porasla te poplavila prve redove vikend naselja te u potpunosti uništila šetnicu i prateću infrastrukturu.

foto: Koprivničko-križevačka županija

sjever.hr/kckzz.hr

09. 08. 2023.

Input your search keywords and press Enter.