Now Reading:
Župan Koren za Sjever.hr: Stanje je apokaliptično! Ono što je u ljudskoj moći smo i predvidjeli i učinili, a iznad toga je nemoguće, važno je da ljudski životi nisu ugroženi
Full Article 2 minutes read

Župan Koren za Sjever.hr: Stanje je apokaliptično! Ono što je u ljudskoj moći smo i predvidjeli i učinili, a iznad toga je nemoguće, važno je da ljudski životi nisu ugroženi

Situacija u Koprivničko-križevačkoj županiji mijenja se iz sata u sat, iz minute u minutu, a još uvijek neke su scene apokaliptične.

Rekao je to za Sjever.hr župan Darko Koren koji se prije par sati i sam na terenu uvjerio da opasnost od poplave još uvijek nije prošla i da vremena za predah nema.

-Bio sam u Torčecu, mjestu u općini Drnje gdje je bilo najkritičnije, s obzirom na to da se prelijevala voda iz našeg velikog jezera Šoderice koje se napunilo do vrha, pa se voda prelijevala preko polja do naselja Torčec. Tamo je u tijeku najveći dio posla oko obrane tog naselja – rekao je župan.

Kada je riječ o drugim točkama, sve je zasad prilično stabilno, no svakog se trenutka pojavi informacija da je nasip negdje popustio. Tako se noćas, sve do jutarnjih sati radilo u Hlebinama u naselju Grabarjeve Grede na učvršćivanju nasipa.

-Sve je to skupa dramatično, ali situacija je pod kontrolom u smislu da se ne prouzročuju neke veće štete na objektima i da nisu ugroženi ljudski životi. Sve je „na knap”, iz tri, četiri kuće ljude su morali evakuirati, nakon što su prije dva dana stanovnici romskog naselja izmješteni u dvoranu u Drnju. Borba je i čeka se da prođe ovaj dan, narednih 10 do 12 sati, kada bi vrhunac vodnog vala trebao proći kroz naš prostor – kazao je Koren.

Stanje na Šoderici je apokaliptično, dodao je župan naglasivši ipak da osim jedne kuće na Šoderici ostale nisu porušene i nije ih tako mnogo poplavljeno. Istaknuo je i da se nekoliko točaka ne može braniti sustavno, nego točkasto, odnosno vrećama s pijeskom i pumpama, a riječ je o nekoliko kuća.

-Treba svakako istaknuti zaista sinkroniziranu akciju svih službi: Hrvatskih voda, naših žurnih službi prije svega naših vatrogasaca, županijske Vatrogasne zajednice, civilne zaštite, HGSS-a, policije…Ovaj smo put stvarno izreagirali koliko god se moglo i smatram da se vrlo malo prigovora može naći. Ono što je u ljudskoj mogućnosti smo i predvidjeli i učinili, a iznad toga je nemoguće – zaključio je župan Koren.

a.kučić/sjever.hr
08.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.