Now Reading:
Grah skuplji od mesa: Kilogram bijelog graha dosegnuo vrtoglavih 8 eura!
Full Article 2 minutes read

Grah skuplji od mesa: Kilogram bijelog graha dosegnuo vrtoglavih 8 eura!

Na tržnicama diljem Hrvatske tijekom posljednjih nekoliko tjedana primijećen je početak prodaje domaćeg graha po značajno višim cijenama u usporedbi s prošlom godinom. 

Primjerice, prosječna cijena kilograma domaćeg bijelog graha dosegnula je rekordnih 8 eura (više od 60 kuna) prošlog tjedna na bjelovarskoj tržnici, što je bila najviša zabilježena cijena za tu namirnicu u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Svinjska vratina s kostima u bjelovarskim mesnicama mogla se kupiti po prosječnoj cijeni od oko 4,5 eura. Tako ispada da je kilogram graha u Bjelovaru gotovo dvostruko skuplji od mesa. 

Grah iste vrste u Zagrebu i Čakovcu prosječno se prodavao po cijeni od 5 eura, dok je u Koprivnici cijena iznosila 4,80 eura, a u Pakracu 6,71 euro. Prosječna cijena kilograma tog domaćeg graha na tržnicama diljem Hrvatske iznosila je oko 5 eura. 

Fascinantno je primijetiti da je tijekom istog prošlog tjedna prosječna cijena graha na veletržnicama u Hrvatskoj iznosila 2,75 eura. Na primjer, na veletržnici u Čakovcu, cijena je bila samo 2 eura. U istom gradu, na lokalnoj tržnici, bijeli grah se prodavao po cijeni koja je bila viša za čak dva i pol puta. 

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, prošle godine u kolovozu, prosječna cijena bijeloga graha na tržnicama iznosila je 4,42 eura. To znači da je grah u godinu dana poskupio za oko 13 posto. 

U odnosu na 2019. godinu, kad je bijeli domaći grah na tržnicama u prosjeku stajao oko 3,5 eura, povećanje iznosi čak 43 posto

sjever.hr/jutarnji.hr
Foto: arhiva
08.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.