Now Reading:
Župan Posavec u Murskom Središću: Ne možemo još u potpunosti odahnuti, ali možemo lakše disati. Napravljen je jako veliki posao!
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec u Murskom Središću: Ne možemo još u potpunosti odahnuti, ali možemo lakše disati. Napravljen je jako veliki posao!

Vodostaj rijeke Mure je u ponedjeljak u 5 sati opet postigao svoj rekord – 543 centimetra, što je najveći vodostaj otkad postoje moderna mjerenja.

Unatoč svemu, u Međimurju je sve prošlo bez većih šteta i ugroze, a kakva je situacija na terenu provjerio je župan Matija Posavec, u društvu gradonačelnika Murskog Središća, Dražena Srpaka.

-Mislim da još ne možemo u potpunosti odahnuti, ali možemo lakše disati. Napravljen je jako veliki posao da jedan kraj između dviju rijeka, Mure i Drave koje su zabilježile povijesne vodostaje i vrlo velike protoke iz Austrije i Slovenije, je zapravo prošao bez nekih velikih šteta, što se tiče imovine i kuća – rekao je župan.

Sve sastavnice civilne zaštite su predano radile cijelo vrijeme, angažirane su dodatne snage u kontroli svih nasipa i u ovome trenutku prolazi vrhunac vodenog vala na obje rijeke, no očekuje se da će početi padati u narednim satima jer se to događa i u Sloveniji.

-Zabilježeni su povijesni rekordi, a spašene su kuće, spašena su domaćinstva, nisu poplavljeni centri grada, mjesta, u smislu da bi bilo štete. Ima nekih šteta na poljoprivrednim usjevima, to ćemo vidjeti i sanirati kada se voda povuče, ali treba pričekati još nekoliko sati da počne padati vodostaj i Mure i Drave – naglasio je Posavec.

Rajko Bogdan, zapovjednik DVD-a Mursko Središće i načelnik Stožera civilne zaštite Murskog Središća kazao je da bi u utorak trebalo biti oko metar manje vode.

-Onda će se i dvije pumpe moći isključiti, ali ostale će nastaviti raditi dok vodostaj ne padne do 450 centimetara. U tom trenutku moći ćemo otvoriti zatvorni ventil. Drugi put smo spasili centar grada od izlijevanja ovako velike količine vode. Tu bi u protivnom bilo puno više štete nego što je sada i bilo bi tridesetak kuće koje bi bile u potpunosti potopljene – rekao je Bogdan.

Gradonačelnik Srpak istaknuo je da je u četvrtak popodne došla informacija o tome što se sprema te da je odmah za petak sazvao Stožer civilne zaštite.

-Mi smo znali što dolazi i koliko dolazi te što moramo učiniti jer nam nije prvi put. To je iziskivalo jako veliki angažman, puno stresa i truda, ali na pragu smo pobjede, što ćemo sa sigurnošću moći reći za sat-dva. Bilo je angažirano oko 70 ljudi. Nikada vodostaj nije bio ovoliki, najviše 528 centimetara. Imamo dvije pozicije, spoj Murske ulice i Ulice Matije Gupca i jedan mali odvojak koji su u razini s potokom i s rijekom Murom te djeluju kao spojene posude. Napravljen je tamo neki nasip, ali voda izvire van iz tla. Vidjet ću s Hrvatskim vodama što se da napraviti – kazao je Srpak.

Dodao je da su nastradali jedan podrum, dvije garaže i dva dvorišta te jedan ranč s ovcama koje su morale biti preseljene, kao i krave s jednog pašnjaka nizvodno od grada.

a.kučić/sjever.hr
07.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.