Now Reading:
“Zdravi zubi za sve” – Oralno zdravlje osoba starije životne dobi
Full Article 2 minutes read

“Zdravi zubi za sve” – Oralno zdravlje osoba starije životne dobi

Dom zdravlja Varaždinske županije je sa svojim projektnim partnerom Varaždinskom županijom osmislio projekt „Zdravi zubi za sve”, gdje je cilj osvijestiti javnost i stanovništvo Varaždinske županije o važnosti provođenja oralne higijene. Projekt je usmjeren na čitavo stanovništvo, s posebnim naglaskom na djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, trudnice te starije osobe.

A upravo je oralno zdravlje osoba starije životne dobi važno za njihovo općenito zdravlje.

Činjenica je da udio starije populacije u svijetu ubrzano raste i da je to najbrže rastuća dobna skupina.
Kada govorimo o njihovom oralnom zdravlju glavno obilježje oralnog stanja starijih osoba je bezubost i najčešći zahvat je vađenje zubi. Bezubost utječe na gubitak težine zbog otežanog žvakanja kao i na lošiju verbalnu komunikaciju.

Kada govorimo o oralnoj higijeni kod starijih osoba vrlo je važna prehrana. I tu je problem šećer, odnosno hrana koja sadrži šećer.

S druge strane mlijeko i sir smanjuju kiselost u ustima, a samim time i izloženost zuba karijesu. Svježe voće i povrće uz mliječne proizvode pomažu u smanjenju rizika od karijesa.

Glavni uzroci loše prehrane su gubitak zubi, otežano žvakanje, promjena osjeta okusa te nezadovoljstvo protezom.

U konačnici pravilno i redovito održavanje oralne higijene iznimno je važno za održavanje oralnog zdravlja. Redoviti posjeti doktoru dentalne medicine, četkanje zubi četkicom i pastom, čišćenje prostora između zubi i oralna higijena protetskih nadomjestaka ključni su za uspješnu oralnu higijenu zubi.

sjever.hr
06.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.