Now Reading:
„Svako mjesto ima svoje proštenje, jedino Cirkovljan ima Lovreče”: evo kako će se ove godine proslaviti
Full Article 2 minutes read

„Svako mjesto ima svoje proštenje, jedino Cirkovljan ima Lovreče”: evo kako će se ove godine proslaviti

Jedno od najpopularnijih mjesnih proštenja u preloškom kraju zasigurno je ono u Cirkovljanu. „Svako mjesto ima svoje proštenje, jedino Cirkovljan ima Lovreče“, izreka je, koja se veže uz Cirkovljan.

Cirkovljan kao mjesto postoji od davnina, a crkva se u prvim kanonskim spisima spominje već 1334. godine. Najvjerojatnije je ona kroz nekoliko stoljeća bila i župna crkva; možda za cijeli ovaj dio Međimurja oko Preloga. Oko crkve, kao i svugdje ta stara vremena, postojao je i trg koji je najčešće bio i mjesto trgovanja oko kojega su se onda naselja razvijala i napredovala. Crkva je najznačajniji vjerski i kulturni spomenik.

Mjesto Cirkovljan se spominje već u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije 1334. godine, a kapela sv. Lovre je najstariji objekt srednjovjekovne arhitekture u preloškom kraju očuvan do danas.

I ove godine Cirkovljan će posebno proslaviti svoj mjesni blagdan, Lovreče, blagdan svetog Lovre. Misna će se slavlja u Cirkovljanu održati u četvrtak, 10. kolovoza, u 8,00 sati, zatim središnje misno slavlje u 10,30, a sve će završiti večernjom misom u 16,00 sati.

Uoči blagdana sv. Lovre, trodnevnicu će, od ponedjeljka do srijeda, svakoga dana u 18 sati, predvoditi prečasni Stjepan Najman, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu, dekan Istočnovaraždinskog dekanata.
Središnje misno slavlje, poldanjicu na blagdan sv. Lovre, predvodit će monsinjor dr. Juraj Batelja, zagrebački kanonik i postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.

sjever.hr/prelog.hr
07.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.