Now Reading:
Rezultat zabrane rada nedjeljom i blagdanima: Osim što su benzinske postale pekare, kolodvori su postali novi centri za obavljanje šopinga
Full Article 3 minutes read

Rezultat zabrane rada nedjeljom i blagdanima: Osim što su benzinske postale pekare, kolodvori su postali novi centri za obavljanje šopinga

Protekli vikend jasno je ilustrirao neuspjeh vladine odluke o zabrani rada nedjeljom. Tijekom subote, rad je bio zabranjen za sve, dok je tek mali broj subjekata radio u nedjelju. Posljedice koje su proizašle iz ovog poteza ukazuju na ozbiljne nedostatke te odluke. 

Budući da je u subotu bio praznik, sukladno novom Zakonu o trgovini, koji je zabranio rad nedjeljom, ista zabrana primjenjuje se i na blagdane. Osim toga, trgovine imaju mogućnost otvaranja tijekom 16 nedjelja, no gotovo sve su prisiljene ostati zatvorene tijekom blagdana. 

Sveobuhvatna zabrana rada na blagdane, uključujući pekarnice i tržnice, primjenjuje se jednako na sve, osim na prodavaonice smještene unutar prometnih čvorišta kao što su željeznički i autobusni kolodvori, zračne i morske luke, trajekti i zrakoplovi, te benzinske postaje i slično. 

Takva situacija izazvala je pravi kaos tijekom turističke sezone. Na obali, vlasnici trgovina su prisiljeni pronaći rješenja kako bi se prilagodili. Ljeti često rade nedjeljom kad je najviše turista u njihovim mjestima i kada ostvaruju najveće prihode. No, kad su u pitanju blagdani, nemaju izbora.  

Tijekom subote, na praznik, na Autobusnom kolodvoru u formirali su se redovi ljudi koji nisu dolazili radi putovanja, već su stigli kako bi obavili kupovinu, piše Indeks.hr.

Ispred Konzuma i Dubravice već od jutra stvorile su se značajne gužve, tako da su autobusni kolodvori postali novi centri za obavljanje šopinga, dok su se benzinske postaje pretvorile u pekare.

Naime, predviđene novčane kazne za osobe koje bi radile nedjeljom kreću se u rasponu od 660 do 39.810 eura, dok su za odgovorne osobe unutar pravnih subjekata predviđene kazne u iznosu od 530 do 9290 eura. Što se tiče obrtnika, kazne se kreću u rasponu od 530 do 13.170 eura.  

Situacija s neradnom nedjeljom najbolje je opisana u jednoj trgovini u Splitu. Vlasnici su se potrudili objasniti kupcima zašto oni i većina ostalih trgovina u Hrvatskoj ne rade, a kao razlog su naveli vladu, koju su opisali kao “hrpu majmuna koji sve moraju pretvoriti u kaos i džunglu”.  

-U skladu s ovom odlukom i u čast naše Vlade, mi ćemo danas biti na plaži i jesti banane poput majmuna. (U slučaju kiše, pit ćemo kod kuće ili u nekom baru. U svakom slučaju, ponašat ćemo se poput majmuna) – poručili su u natpisu. 

sjever.hr/index.hr Foto: arhiva
07.08.2023.
 

Input your search keywords and press Enter.