Now Reading:
I u Zagorju se obilježava Svjetski tjedan dojenja: djetetu majka tijekom dojenja prenosi osjećaj topline, sigurnosti i zaštićenosti
Full Article 2 minutes read

I u Zagorju se obilježava Svjetski tjedan dojenja: djetetu majka tijekom dojenja prenosi osjećaj topline, sigurnosti i zaštićenosti

Svjetski tjedan dojenja obilježava od 1. do 7. kolovoza 2023. godine, s ciljem poticanja svijesti o važnosti dojenja.

Dojenje je proces kojim se dijete hrani majčinim mlijekom i koji djetetu osigurava zdrav rast i razvoj. Najbolji je način prehrane djece jer majčino mlijeko je nemoguće stvoriti ili oponašati umjetnim putem. U dobrobiti dojenja, uz pozitivne učinke na fizičko zdravlje djeteta, posebno se govori o pozitivnim psihološkim učincima na mentalno zdravlje. Majka tijekom dojenja prenosi djetetu osjećaj topline, sigurnosti i zaštićenosti.

Župan Željko Kolar podsjetio je kako je Krapinsko-zagorska županija u promicanje dojenja uložila značajna sredstva – u opremu rodilišta u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, edukaciju zdravstvenih radnika te informativno-edukativni materijal o dojenju.

-S ponosom možemo reći da je naše rodilište „Prijatelj djece“ u svakom smislu te riječi, kao i da na promicanju dojenja odlično rade i svi ostali zdravstveni djelatnici koji skrbe o zdravlju majki i djece – poručio je župan Kolar.

Uz Svjetski dan dojenja patronažne su sestre imale cijeli niz aktivnosti, među kojima je u Humu na Sutli obilazak majki koje doje dulje od godinu dana, uređenje panoa po ambulantama i uređenje sadržaja na društvenim mrežama, kao i druženja s članicama grupa za potporu dojenju u Klanjcu, Kumrovcu, Konjščini, Loboru, Mariji Bistrici i Pregradi te druženje s majkama i dojenčadi u Zaboku.

Krapinsko-zagorska županija je s ciljem poticanja dojenja osnovala i Koordinacijski tim za promicanje dojenja na području županije, sa zadaćom poticanja i koordiniranja aktivnosti usmjerenih promicanju dojenja općenito, kao i osiguranja edukacije zdravstvenih radnika, trudnica i roditelja, volontera i predstavnika organizacija civilnog društva, poticanja rada grupa za potporu dojenju i drugih aktivnosti u lokalnoj zajednici kao „Zajednici – prijatelju dojenja“, sukladno Programu za zaštitu i promicanje dojenja. Svi napori i sve aktivnosti usmjerene su jednom cilju: osvijestiti činjenicu da gotovo sve žene mogu dojiti, ako su im osigurane informacije, podrška obitelji, zdravstvenog sustava i društva u cjelini.

sjever.hr/kzz.hr
06.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.