Now Reading:
ZAHVALNI I PONOSNI Slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – znate li zašto na ovaj datum?
Full Article 50 second read

ZAHVALNI I PONOSNI Slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – znate li zašto na ovaj datum?

vojnici

U sjećanje na vojno-redarstvenu akciju Oluja u kojoj je na današnji dan prije 28 godina oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija, Hrvatska danas slavi Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan branitelja.

Nakon petogodišnje srpske okupacije, oslobađanje Knina izazvalo je oduševljenje diljem Hrvatske, budući da je taj grad bio središte i simbol srpske pobune, koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrba, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA.

Oluja je počela u petak, 4. kolovoza, u pet sati ujutro. Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini (BiH) te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

sjever.hr
05.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.