Now Reading:
Stigao vodni val iz Slovenije, prvi na udaru Mursko Središće i Općina Cestica – doznali smo kakva je situacija
Full Article 3 minutes read

Stigao vodni val iz Slovenije, prvi na udaru Mursko Središće i Općina Cestica – doznali smo kakva je situacija

Kao što je najavljivano, vodni je val u noći s petka na subotu stigao u Hrvatsku, a prvo je na udaru bilo Mursko Središće u Međimurju, odnosno općina Cestica u Varaždinskoj županiji.

-Mura izlazi na nekim usisima van već. Ono što je najnužnije smo napravili te ćemo još prijepodne napraviti, a do poslijepodneva očekujemo izlijevanje u centru. Barijere su napravljene tako da ne bi trebalo ništa biti. Pumpe su spremne s kojima moramo prepumpavati, pa se nadamo da će sve proći dobro, iako ide jako veliki udarni val – rekao je Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća.

Mura je trenutno oko 400 cm iznad vodostaja.

-Zatvorili smo propuste na šetnici, sve ono što je nužno je gotovo. Sad su još neki manji zahvati, jer vidimo da će vodostaj biti veći od planiranoga – rekao je Srpak te dodao kako će se još neki zahvati raditi zbog sigurnosti.

Najveći problem je što e uz rijeku Muru potok koji je zacijevljen i koji se mora prepumpavati cijeli preko barijera u rijeku Muru.

-Po tom potoku bi se Mura vratila u centar pa bi izbijala kroz šahtove. Moramo zatvoriti zapornicu da se Mura ne vraća, ali nakon toga potok više ne može teći. I sada moramo cijeli taj potok prepumpavati sa specijalnim pumpama, a sada je dosta velik nalet vode zbog oborina i dosta je sve komplicirano – kazao je Srpak.

U općini Cestica problemi u naselju Lovrečan otok

Na poplave su prilikom obilnih oborina u općini Cestica već navikli, pa budući da imaju iskustva s takvim nedaćama, dobro su se pripremili za probleme do kojih je i došlo u naselju Lovrečan Otok.

-Voda je dosta porasla tijekom noći, tako da je došla do pragova kuća, a u jednu je kuću i ušla, ali još je uvijek sve pod kontrolom. Iz Lovrečan Otoka ljude smo evakuirali, ali su u tri su kuće ostali stanovnici. S njima smo u kontaktu i zasad su dobro, nema većih problema – rekao nam je načelnik Mirko Korotaj.

Poplavljeno je oko 500 ha zemljišta, što krumpira, što kukuruza, ceste su poplavljene i štete su velike.

-Od sinoć do sada voda je narasla za dobrih pola metra, a raste i dalje. Pratimo što će se dalje dešavati, hoće li stići još jedan val koji bi mogao podići vodu za još 20 ili 30 centimetara – kazao je Korotaj.

foto: ilustracija (murskosredisce.hr)
a.kučić/sjever.hr
05.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.