Now Reading:
U varaždinskoj Županijskoj palači upriličen prijem za branitelje: „Operacija Oluja bila je veličanstvena pobjeda koja nam je donijela mir i slobodu – budite jedinstveni u miru, kao što ste bili u ratu”
Full Article 4 minutes read

U varaždinskoj Županijskoj palači upriličen prijem za branitelje: „Operacija Oluja bila je veličanstvena pobjeda koja nam je donijela mir i slobodu – budite jedinstveni u miru, kao što ste bili u ratu”

Varaždinska županija i Grad Varaždin, u koordinaciji s braniteljskim udrugama, organizirali su u petak prigodno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Svečanost je počela polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim te preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima kod Križa branitelja na varaždinskom Gradskom groblju, a uslijedio je prijem župana Anđelka Stričaka i gradonačelnika Nevena Bosilja za članove udruga branitelja, održan u Županijskoj palači.

Župan Stričak, i sam sudionik Domovinskog rata, osvrnuo se na značaj obilježavanja 5. kolovoza.

-Prije 28 godina mi smo bili negdje na Velebitu i sjećamo se tih dana, prisjećamo se naših kolega, pogotovo poginulih. Svim sudionicima vojno-redarstvene operacije Oluja čestitam na veličanstvenoj pobjedi koja nam je donijela mir i slobodu. Da nije bilo te žrtve, pitanje je u kojem bi se smjeru naša domovina dalje razvijala. Danas je Hrvatska članica svih prestižnih euroatlantskih asocijacija i upravo sve to nam treba biti poticaj da ju gradimo boljom, sretnijom i uspješnijom -rekao je Stričak.

Ratnih se dana prisjetio i Dražen Vitez, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda”.

-Vojno-redarstvena akcija “Oluja” bila je prekretnica u oslobađanju svih okupiranih dijelova Hrvatske. Ta akcija je bila organizirana i državni vrh dobro je to osmislio i 250 tisuća ratnika u četiri dana oslobodilo je petinu okupiranog područja Republike Hrvatske. Ponosni smo na to iako svaka ratna akcija donosi žrtve i u ovoj akciji je 96 naših hrvatskih ratnika poginulo, a 1100 ih je ranjeno – kazao je Vitez.

Gradonačelnik Bosilj rekao je kako ne može zaboraviti tužnu kolonu sjećanja iz Vukovara 1991. godine.

-Samo jedna izgubljena bitka ne znači da je izgubljen i rat. Mi smo taj rat konačno dobili 1995. pobjedom u „Oluji“ kad smo pokazali široko srce. Zahvaljujem hrvatskim braniteljima koji su nam to omogućili i poručujem im da budu jedinstveni u miru, kao što su bili i u ratu – istaknuo je Bosilj.

Na svečanosti u Varaždinu bio je i ravnateljem Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara koji je čestitao građanima Varaždinske županije Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te svim hrvatskim braniteljima njihov dan.

-Varaždinska županija je dala puno branitelja u oslobađanju naše Domovine i to nam je svima na ponos. Hrvatska se nije branila u Varaždinu, jedan se je dan oslobađala vojarna. Hrvatska se branila tamo gdje su išli svi Varaždinci, gdje se ginulo, i na tome im hvala. Drago mi je da slavimo ovaj dan, naš dan jer na taj dan, bez obzira što neki govore da je to bila nekakva zločinačka akcija, mi samo možemo reći da nismo okaljali obraz Hrvatske. Izrasli smo u poštenu i zdravu policiju i vojsku. Ne mogu nas optuživati za ništa. Znamo da smo čisti u ovom Domovinskom ratu. Ovo je dan kada se rodila naša Domovina – poručio je Tandara.

Današnja je svečanost bila prilika i za dodjelu županovih zahvalnica za promicanje digniteta Domovinskog rata i odavanje počasti poginulim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu provođenjem projekta “Jedno srce – jedna duša od Vukovara do Dubrovnika”, a Stričak je dodijelio zahvalnice i za iskazanu stručnost, požrtvovnost i humanost prilikom pružanja pomoći unesrećenim državljanima Republike Poljske u prometnoj nesreći koja se dogodila 6. kolovoza 2022. godine na autocesti Goričan-Zagreb.

-Danas smo nagradili i naše žurne službe, sastavnice Domovinske sigurnosti. Živimo u izrazito burnim vremenima – još nismo sanirali štete nastale u prošloj elementarnoj nepogodi, sada se najavljuje nova. Prije godinu dana na autocesti se dogodila najveća prometna nesreća uopće u povijesti Varaždinske županije, a naše žurne službe su hitno, brzo i kvalitetno reagirale i sve preživjele spasile. Ovo je prava prilika da im zahvalimo na svemu onome što danas čine da bi građani na području Varaždinske županije bili sigurni – naglasio je župan Stričak.

A županove su zahvalnice dobili DVD Breznički Hum, DVD Varaždinske Toplice, DVD Radešić i DVD Ščepanje, zatim JVP grada Varaždina te Nastavni zavodi za hitnu medicinu Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije.

Na kraju službenog dijela prijema, i sam župan Stričak primio je priznanje za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odnosno u obrani Hrvatske te za sve što čini za kolege branitelje sada, u miru. Priznanje mu je uime Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. uručio predsjednik Udruge, Mladen Pavković.

a.kučić/sjever.hr
04.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.