Now Reading:
Prva izmjena i dopuna Proračuna za 2023. godinu donosi 13. sjednica Županijske skupštine Međimurske županije!
Full Article 4 minutes read

Prva izmjena i dopuna Proračuna za 2023. godinu donosi 13. sjednica Županijske skupštine Međimurske županije!

Uoči 13. sjednice Županijske skupštine Međimurske županije, predsjednik Skupštine Dragutin Glavina i župan Međimurske županije Matija Posavec prokomentirali su točke koje se nalaze na Dnevnom redu.

Predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina je na početku rekao da su na ovu 13. sjednicu Skupštine u ovom sazivu stigla 22 prijedloga koje je uvrstio u dnevni red.

-Prve dvije točke vezane su za financije. To su Izvještaj izvršenja Proračuna za 2022. godinu i prve izmjene i dopune Proračuna za 2023. godinu. Zatim slijede plan mreže dječjeg vrtića, izvješća o poslovanju županijskih ustanova – posebno onih u području zdravstva te poduzeća u kojima županija ima udio – rekao je Glavina.

Zatim je prokomentirao prve dvije točke dnevnog reda.

-Konsolidirano izvješće o izvršenju Proračuna za 2022. godinu bilježi pozitivan rezultat. Ostvaren je najviše zbog pozitivnog poslovanja bolnice i doma zdravlja, ljekarne, Zavoda za javno zdravstvo i još nekih korisnika našeg Proračuna. Proračun je izvršen s 96 posto na prihodovnoj i 97 posto na rashodovnoj strani. Manjak prihoda prethodnih godina smanjen je za 21 posto. Prvim izmjenama i dopunama Proračuna Međimurske županije za 2023. godinu povećavaju se ukupni prihodi i rashodi za 1,58 posto ili 1,9 milijuna eura – nastavio je Glavina.

Glavina je napomenuo da detaljno obrazloženje obje točke sadrži čitav niz podataka iz kojih se mogu izvući zaključci i saznanja o poslovanju Županije kao i korisnika županijskog Proračuna.

-Zapravo upućuje na to da su financije i Proračun u 2022. godini bili stabilni i da se ta proračunska stabilnost nastavlja i dalje – zaključio je Glavina.

Župan Međimurske županije Matija Posavec također je prokomentirao Dnevni red, istaknuvši kako je na Dnevnom redu niz zanimljivih i razvojnih točaka dobrih za razvoj Međimurja.

-Prve izmjene i dopune koje sam predložio Skupštini Međimurske županije su jednostavno zbog potrebe razvoja, investicijskog ciklusa koji provodimo u Međimurju, s obzirom na projekte koji su naslonjeni na županijski proračun. Sve što je bilo neplanirano krajem prošle godine smo stavili u prve izmjene i dopune proračuna – rekao je Posavec i dao primjere obnove škola, Matice Hrvatske, dvorca Feštetić.

Posavec je naglasio da se ovim izmjenama Proračun povećava za oko 1,9 milijuna eura.

-Dinamično razdoblje je pred nama i zbog kojeg će se morati ići i u druge izmjene i dopune najesen. Prije svega, tu je otvaranje natječaja NPOO-a za osnovne škole i sportske dvorane, gdje ćemo idejna rješenja poslati na suglasnost i u planu nam je prijaviti 17 škola i sportskih dvorana diljem Međimurja – izjavio je Posavec i rekao da se čekaju projekti u zdravstvenom sustavu, Centar za starije osobe u Nedelišću i niz drugih projekata.

Vijećnicima će se dati i informacije o statusu projekta Piškornica, s obzirom da je u 44 mjeseca rok da se završi taj veliki, više stotina milijuna vrijedan projekt.

Među točkama dnevnog reda je i Plan razvoja rane intervencije u djetinjstvu.

U Međimurju se gradi prvi u Hrvatskoj Regionalni centar za ranu intervenciju i taj je projekt već pri kraju. Također, za djecu kojoj je to potrebno želimo uspostaviti nadstandard. To ne financiramo sami niti čekamo pomoć države, nego smo napravili dobru suradnju s UNICEF-om. To nam otvarana nove mogućnosti, ne samo zbog Centra za ranu intervenciju, nego i zbog gradnje budućeg Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu – poručio je župan i rekao kako žele biti predvodnici i primjer dobre prakse rada s djecom.

Župan Posavec dotaknuo se i duga koji Međimurska županija ima.

Mi smo smanjili dug za 20 posto. U konsolidiranom proračunu najveći generator tog duga bila je Županijska bolnica koja je prošle godine poslovala pozitivno. To pozitivno poslovanje daje odgovor svima onima koji su proteklih godina napadali Bolnicu – rekao je Posavec.

Podsjetio je da je nedavno bila raspodjela sredstava iz državnog proračuna prema svim općim i županijskim bolnicama, a Županijska bolnica Čakovec je dobila 177 tisuća eura.

-Šalje se poruka da kada poslujete pozitivno i racionalno, kada na vrijeme plaćate svoje obaveze i ne stvarate dugove koji su duži od 120 ili 180 dana, onda dobijete manje sredstava. Minus bolnice je sa 78 milijuna smanjen na 55 milijuna kuna. To je velika stvar, veliki uspjeh – naglasio je Posavec.

mdjak/sjever.hr
13.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.