Now Reading:
Završen 5,5 milijuna eura vrijedan projekt energetske obnove čakovečke bolnice! Župan Posavec: “Došli smo do kraja velikog i važnog projekta za naše Međimurje”
Full Article 3 minutes read

Završen 5,5 milijuna eura vrijedan projekt energetske obnove čakovečke bolnice! Župan Posavec: “Došli smo do kraja velikog i važnog projekta za naše Međimurje”

Projekt je provođen od 3. siječnja 2019. godine, a ugovoreno razdoblje izvođenja radova bilo je od 7. prosinca 2021. do kraja srpnja ove godine. Nositelj projekta je Međimurska županija.

Projekt energetske obnove Županijske bolnice Čakovec financiran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. putem poziva na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Ukupna vrijednost iznosi nešto više od 5,5 milijuna eura.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je završetkom projekta čakovečka bolnica dobila bolji, novi, učinkovitiji i suvremeniji prostor kojim će uštedjeti električnu energiju.

-Stojim pred vama sretan i ponosan i kao župan, ali i kao predstavnik osnivača jer smo došli do kraja velikog i važnog projekta u segmentu koji je velik i važan za naše Međimurje. To je bolji i kvalitetniji zdravstveni sustav, to su bolji uvjeti za pacijente, ali i bolji uvjeti za zdravstvene zaposlenike Županijske bolnice Čakovec – započeo je Posavec i dodao da je planirani trošak investicije iznosio oko 5,2 milijuna eura.

-Danas, kada završavamo i predajemo u nasljeđe ovaj prostor, vrijednost i ono što moramo platiti je oko 5,5 milijuna eura. Drugim riječima, od prije četiri godine procjene, do samog završetka, mi smo unutar 5 posto procjene i izvršenoga.

Međimurski župan naglasio je kako je ovaj projekt isfinanciran prvo pametnim kandidiranjem i privlačenjem europskih sredstava, a onda i izvornim prihodima županijskog proračuna.

-Ovo je naša bolnica, ovaj sustav gradili su naši djedovi i bake, naši očevi i majke, gradili su je odričući se svojih prihoda. Gradili su i izgradili, postavili temelje da se dalje možemo razvijati. Mi smo nasljednici truda i odricanja tih ljudi i dužni smo zbog njih, zbog naših sugrađana i Međimurja čuvati, štititi i razvijati naš zdravstveni sustav na najbolji mogući način – poručio je Posavec.

Dosad su obnovljeni mnogi odjeli u sustavu zdravstva, a osobito u županijskoj bolnici.

-Vodimo pametnu, odgovornu i racionalnu politiku koja se očituje u činjenici da u posljednje tri godine poremećaja na tržištu energenata ovoj Županijskoj bolnici nije narasla cijena plina – naglasio je Posavec.

-I zato ćemo u inat i svakoj nepravdi, i nerazumijevanju, i potencijalnom izostanku pomoći, sami stvarati nove vrijednosti te i dalje provoditi racionalnu, pametnu i odgovornu politiku koja isključivo u prvi plan stavlja naše sugrađane razvijajući kvalitetnu, dostupnu i učinkovitu infrastrukturu javnih usluga.

Radovi su trajali 19 mjeseci na obnovi 4 zgrade površine veće od 20 tisuća metara kvadratnih. Obnovom su postignute uštede u potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje prostora od 58% te su poboljšani uvjeti boravka za djelatnike i pacijente.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović istaknuo je kako je bolnica prošle godine proslavila 100. rođendan te kako na ovaj završetak energetske obnove gledaju kao na rođendanski poklon, a zahvalio se svima onima od kojih je ideja o energetskoj obnovi i potekla.

-Vječno će ostati zapisano da je 2023. godine Županijska bolnica Čakovec energetski obnovljena. Energetskom obnovom bolnica je dobila fasadu koja izgleda izvanredno, ali ona uključuje i brdo stvari koje su rađene unutar bolnice i koje su podigle cijelu bolnicu na jednu visoku razinu u zdravstvenoj skrbi – naglasio je Šegović.

mdjak/sjever.hr

12.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.