Now Reading:
Zanimljiv aktualni sat Skupštine Varaždinske županije – Župan Stričak pozvao ludbreške mame da dođu u njegov ured i upoznaju ga sa problematikom!!!!
Full Article 8 minutes read

Zanimljiv aktualni sat Skupštine Varaždinske županije – Župan Stričak pozvao ludbreške mame da dođu u njegov ured i upoznaju ga sa problematikom!!!!

Iako je dvadesetak članova Skupštine Varaždinske županije imalo svoja pitanja na aktualnom satu, prije svega za župana Anđelka Stričaka, aktualac je prošao u mirnom tonu, a vijećnike su zanimale razne teme.

Tin Jurak (HDZ) upitao je kada se sprema županijski roštilj, budući da je gradski održan i hoće li se župan kao i gradonačelnik Neven Bosilj primiti roštilja.

Župan je odgovorio da je bio oduševljen kada je čuo da gradonačelnik sprema roštilj jer će mu, napomenuo je Stričak, bar jedan projekt uspjeti. No kaže da mu je kratko trajalo oduševljenje jer je gradonačelnik i za roštilj angažirao jednu marketinšku agenciju.

-Zasada ne planiramo roštilj, ali ako budemo, angažirat ćemo gradonačelnika Bosilja – kazao je župan.

Brankica Kovaček (HDZ) navela je velika ulaganja u Dom zdravlja u Ludbregu te je pitala kakva je situacija, budući da se preko društvenih mreža ističe podatak da se ništa nije ulagalo od strane Varaždinske županije.

Župan je odgovorio da je od 2014. do 2019. godine 14 liječnika otišlo u mirovinu i nije se vodila briga tko će ih zamijeniti. Napomenuo je da su tada i zamjenik Kišić i tadašnji ravnatelj bili iz Ludbrega, ali nisu o tome baš vodili brigu. Dodao je kako se na specijalizaciju liječnika čeka 10 godina. Osvrnuo se i na nedavni izlazak u javnost gradonačelnika Dubravka Bilića o toj temi, u čemu župan vidi da je kampanja počela jer sam Bilić, kazao je Stričak, očekuje da bude visoko na listi Matije Posavca i da je zbog toga kampanja počela. Župan kaže da oni neće tako voditi kampanju, nego da će tražiti da se gradonačelnik Ludbrega fotografira uz objekte koji je izgradio u svoja tri mandata. Župan je dodao i kako su upravo neke od zabrinutih ludbreških majki suprotstavile se gradonačelniku Biliću po pitanju pedijatrice Šalig. Stričak je pozvao ludbreške mame, kada je već oproba u tom gradu, kazao je , u ilegali, da one dođu u njegov ured i upoznaju ga sa cijelo problematikom.

Josip Krtanjek (HDZ) tražio je pojašnjenje SDP-ove izjave da oni sa županom Stričakom ne mogu surađivati, dok neke druge situacije govore i pokazuju da se ulaže u sve dijelove županije, bez razlike tko je gdje na vlasti.

Stričak je odgovorio da su pojedini ljudi iz te stranke direktno poručili da ne žele surađivati. Naveo je i kako je nedavno prilikom obilaska ceste u Novoj Vesi pozvao sve načelnike s tog područja, iako to nije bio obvezan. Dodao je da je isti slučaj i na drugim projektima gdje se pozivaju načelnici, bez obzira na stranačku pripadnost.

-Surađivat ćemo sa svima – poručio je župan.

Snježana Cerjan (HDZ) zatražila je informacije oko isplate šteta od elementarnih nepogoda.

Župan je u odgovoru naveo da neki šire laži o isplatama te da je to ispod svakog nivoa. Iako nije spomenuo ime, referirao se na saborsku zastupnicu SDP-a Barbarau Antolić Vupora za koju je rekao da je u Hrvatskom saboru bila protiv odluka koje su trebale najviše pomoći mladima ove županije i da ga onda ne čude i neistine koje iznosi. S druge strane, ponudio je brojke prema kojima su isplaćeni značajni iznosi odštete. Dodao je i kako Varaždinska županija isplaćuje u prosjeku najviše novaca za poljoprivrednike. Župan je posjetio kakao je zaprimljeno šteta u većem iznosu od 2,86 milijuna eura i da je zahvaljujući reakciji resornog ministarstva u Varaždinsku županiju stiglo više od 2 milijuna eura odštete koje si isplaćene onima koji su štete i pretrpjeli.

Spomenka Kiđemet Piskač (HDZ) zatražila je informacije oko upisa u srednje škole.

Prema zadnjim informacijama, 1.650 učenika završilo je osnovnu školu, a zasad se u srednje škole na području Varaždinske županije upisalo 1.813 učenika. Veliki je interes i za Dom, gdje će najvjerojatnije biti objavljena lista. Stričak je dodao da napori vezani uz obrazovanje daju rezultate, što se vidi po brojkama, odnosno sve većem interesu za srednje škole na području Varaždinske županije.

Goran Kaniški (HDZ) zapitao je kakva je situacija oko Bukotermala te je li istina da Grad Varaždin naplaćuje komunalni doprinos za javne zdravstvene objekte.

Što se tiče Bukotermala, sve ide dobrim tijekom i sve je u rokovima. Već sada se razmišlja o idućoj fazi, a to je projektiranje elektrana, rekao je župan i istaknuo da se sada traže izvori financiranja, a jedna od nekoliko mogućnosti je prodaja udjela od 25 posto u PZC-u i da se ta sredstva ulože u Bukotermal.

Što se tiče plaćanja komunalne naknade, župan je odgovorio da je većina gradova i općina ukinula plaćanje te naknade, odnosno njih čak 25. Što se tiče komunalnog doprinosa, župan je potvrdio da Grad Varaždin to naplaćuje te je uputio apel Gradskom vijeću da donese odluku da OBV kod budućih investicija bude oslobođen plaćanja i to će, kazao je Stričak, biti doprinos Grada Varaždina zdravlju ljudi.

Nino Ivanuša (SDP) spomenuo je situaciju u zdravstvu, na što mu je župan odgovorio da nije bilo nikada više ulaganja u zdravstvo koja se već sada mjere u ovoj županiji u iznosu većem od 100 milijuna eura. Dodao je da se ulaže i u opremu, ali i zdravstvene kadrove, gdje u ovom trenutku treba strpljenja dok im ne završi specijalizacija.

Ruža Jelovac (SDP) tražila je informacije na koji način funkcionira novootvoreni OHBP u Općoj bolnici Varaždin budući postoje određene pritužbe pacijenata.

Župan je odgovorio da se trenutno provode opsežni radovi u OBV i da će tako biti i u narednom razdoblju. Sve to traži dodatnu organizaciju i stvara određene poteškoće. Ponovio je da treba malo strpljenja dok se svi ti projekti ne realiziraju.

Mario Klapša (SDP) zapitao je što sve ŽUC radi na ivanečkom području u ovom trenutku.

Župan Stričak mu je odgovorio kako ŽUC samo ove godine investira na području grada Ivanca više od 700 tisuća eura, odnosno nikada više novca.

Luku Zrinskog (SDP) zanimalo je kakva je situacija u školama kojima je osnivač Varaždinska županija oko mogućnosti zapošljavanja psihologa.

Odgovoreno mu je da se planira realizirati Centar za mentalno zdravlje koji bi funkcionirao u sklopu Medicinske škole već od ove školske godine.

Željko Šprem (SDP) upozorio je na dio Dravske ulice gdje stanovnici žele postaviti ogledalo radi bolje preglednosti i sigurnosti te ga zanima može li to ŽUC riješiti.

ŽUC će izvidjeti situaciju i dostaviti informacije vezane uz rješavanje tog problema.

Anita Rep (HNS) predložila je inicijativu, odnosno tražila je od svih koji su suvlasnici Varkoma da to trgovačko društvo krene u zamjenu dotrajale i stare infrastrukture, točnije vodovoda. Tražila je i informaciju oko ugradnje lifta u Dom zdravlja u Varaždinskim Toplicama.

Što se tiče Varkoma, župan je odgovorio da će se uputiti dopis Varkomu i osobno se nada da će ta tvrtka odgovoriti i krenuti u realizaciju obnove. Što se tiče lifta, odgovorio je potvrdno, odnosno da će biti ugrađen.

Zoran Kunić (HNS) također je postavio pitanje oko Doma zdravlja u Ludbregu te je dobio isti odgovor kao i njegovi prethodnici koji su postavili to pitanje.

Karmen Emeršić (HNS) zatražila je informaciju oko povlačenje EU sredstava iz Fonda solidarnosti te dobila odgovor da je sanirano 25 klizišta vrijednosti 4,6 milijuna eura, kao i veliki broj prometnica vrijednosti preko 7 milijuna eura. Župan je potvrdio da su rokovi bili kratki, ali da se uspješno sve riješilo. Zahvalio je i svim gradonačelnicima i načelnicima koji su se uključili.

Željko Posavec (SDP) aktualizirao je temu oko protugradne obrane.

Župan je kazao da je Varaždinska županija DHMZ-u isplatila više od 14 tisuća eura, najviše od svih županija za obranu od tuče. Zatražit će se i podaci od DHMZ-a vezano uz protugradnu obranu.

Željko Bedeković (Reformisti) od zamjenice Silvije Zagorec zatražio je informaciju oko Trakošćanskog jezera.

Zamjenica Zagorec kazala je kako je izuzetno bitno da se taj projekt privede kraju, ali i da taj projekt ne provode Varaždinska županija i Općina Bednja, već da su investitor Hrvatske vode. Kazala je da će se od njih tražiti očitovanje o stanju projekta.

Josipa Križanića (HDZ) zanimala je kako ide projekt vezan uz uređenje nasipa rijeke Plitvice.

Župan kaže da krajem srpnja kreće savjetovanje oko tog projekta i pokrenuta je s Hrvatskim vodama investicija da se nasip produlji, odnosno izgradi u duljini 18 km od Vrbanovca do Vidovca. Time će se urediti i šetnica, odnosno biciklističke staze uz Plitvicu.

Što se tiče transparentnosti za koje Varaždinska županija dobiva pohvale, a što je zapitao Križanić, Stričak je odgovorio da se radi apsolutno transparentno i da pohvale stižu sa svih strana. Dodao je da s druge strane imamo situaciju da je Grad Varaždin trebao ponoviti prihvaćanje proračuna, što se još nikada nije dogodilo osim, kazao je Stričak, Bosilju i Markoviću.

-To se čak nije dogodili ni Čehoku – u šali je završio župan Stričak.

s. kalajdžija/sjever.hr
12.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.