Now Reading:
Završio prvi Girls Code kamp u Krapinsko-zagorskoj županiji: 10 mladih djevojaka spavalo u šatorima, upravljale robotima i koristile izviđačke alate
Full Article 2 minutes read

Završio prvi Girls Code kamp u Krapinsko-zagorskoj županiji: 10 mladih djevojaka spavalo u šatorima, upravljale robotima i koristile izviđačke alate

Girls Code kamp u organizaciji Poduzetničkog centra KZŽ te Krapinsko-zagorske županije, uz sufinanciranje Saveza Alpe Jadran te uz partnerstvo slovenskih i austrijskih partnera održan je u Čudesnoj šumi u Mariji Bistrici od 3. do 8. srpnja.

Sudjelovalo je 10 djevojčica u dobi od 14 do 16 godina. Spavale su u šatorima, upravljale robotima i koristile se izviđačkim alatima. Uvidjele su važnost usklađivanja tehnologije i prirode kako bi stvarale nove inovacije te razvijale poduzetničke vještine potrebne za budućnost. Cijeli je tjedan bio prožet zanimljivim aktivnostima i kreativnim projektima.

Župan Željko Kolar zaključio je da interes mladih za studiranjem u STEM području, unatoč dobroj plaćenosti, ne raste.

– S obzirom na nedostatak mlade populacije koja želi ići na vrhunske specijalističke studije, potrebno je pronaći način da se potakne mlade u Hrvatskoj na studiranje grana iz oblasti STEM-a, jer se do poslova dolazi znatno brže. Ovaj kamp prilika je za osnaživanje sljedeće generacije i za inspiraciju mladim djevojkama da se usmjere prema STEM karijerama”, rekao je župan Kolar.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša zadovoljna je organizacijom prvog ovakvog kampa na području naše županije te je istaknula kako se na ovaj način šalje jasna poruka podrške djevojčicama da odabiru STEM zanimanja.

„Neka istraživanja su pokazala da često društvo, nekako možda i nesvjesno, više daje uloge da se dječaci okreću prema tehničkim i tehnološkim zanimanjima, a djevojke biraju humanizam ili društvene znanosti općenito. Trend se polako mijenja te želimo tome pridonijeti pa smo osmislili ovo logorovanje, koje obuhvaća učenje životnih vještina, preživljavanja, boravak u prirodi, zajedno s učenjem o tehnologiji. Cilj nam je da ovo postane svakako godišnje događanje koje je prepoznatljivo za Krapinsko-zagorsku županiju, kojim dokazujemo da je moguće spojiti tehnologiju, prirodu i uživanje“, rekla je direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša.

foto: ilustracija

sjever.hr/www.kzz.hr

11. 07. 2023.

Input your search keywords and press Enter.