Now Reading:
Realizirani projekti Županijske uprave za ceste Međimurske županije! Posavec: “Broj registriranih vozila na međimurskim cestama povećan je za 15%”
Full Article 4 minutes read

Realizirani projekti Županijske uprave za ceste Međimurske županije! Posavec: “Broj registriranih vozila na međimurskim cestama povećan je za 15%”

U maloj vijećnici Međimurske županije župan Matija Posavec i ravnateljica Županijske uprave za ceste Međimurske županije Đurđica Hamer predstavili su realizirane projekte Županijske uprave za ceste Međimurske županije.

Župan Posavec kazao je kako su nakon pola 2023. godine napravili presjek investicija iz raznih područja. Tako su u ponedjeljak predstavili investicije iz turizma, a u utorak iz prometa.

Posavec je istaknuo da je zadatak ŽUC-a, upravljajući s ukupno 462 km županijskih i lokalnih cesta na području Međimurske županije, građenje, rekonstrukcija te redovno i izvanredno održavanje cesta.

-Oko 130 kilometara je državnih cesta, a ostalo su lokalne ceste ne uključujući ceste s područja Grada Čakovca. Pritom treba uzeti u obzir činjenicu gustoće naseljenosti naše županije, a time i gustoću prometa iz čega proizlazi da sve što se radi se radi u cilju postizanja sigurnosti prometa na županijskim i lokalnim cestama za sve sudionike u prometu – rekao je Posavec i dodao:

-U posljednjih pet godina broj registriranih vozila na međimurskim cestama povećan je za 15 posto. Drugima riječima s 50 tisuća prije pet godina broj je porastao na 60 tisuća registriranih vozila.

Pohvalio je župan Posavec i inicijativu ŽUC-a Međimurske županije koji vrlo uspješno povlači novac iz europskih fondova.

ŽUC Međimurske županije kandidirao je investicije za koje je bila prilika da se povuku sredstva iz Fonda solidarnosti EU i za 13 investicija u 11 projekata povukla je gotovo 2 milijuna eura – poručio je župan.

Ravnateljica Hamer istaknula je da je od 7,2 milijuna eura, koliko je proračun ŽUC-a, otprilike 2 milijuna eura povučeno iz Fonda solidarnosti dodjelom bespovratnih sredstava za sanaciju prometnica.

-ŽUC 98 posto proračuna direktno troši na gradnju i rekonstrukciju objekata, redovno i izvanredno održavanje – izjavila je Hamer i dodala:

-U ovogodišnjim projektima najavljeno je još oko 50 kilometara dodatnih biciklističkih i pješačkih staza – najavila je Hamer.

Ovo su realizirani i planirani projekti u prometnoj infrastrukturi:

Krajem ove godine bit će sufinancirana izgradnja pješačkih staza s oborinskom odvodnjom u Vratišincu, Oporovcu, Draškovcu i Selnici. Također, investirat će se u pješačke staze oborinske odvodnje u Slakovcu. Dio županijske ceste u Kotoribi bit će rekonstruiran, a biciklistička staza bit će izgrađena na dionici Čestijanec – Lapšina. Planira se i izgradnja biciklističkih staza Železna Gora – Toplice Sveti Martin ukupne vrijednosti 625 tisuća eura. Nadalje, bit će rekonstruiran dio lokalne ceste te izgrađena pješačka i biciklistička staza u Svetoj Mariji. Promet će se smiriti u naseljima Pribislavec, Gornji Hrašćan, Selnica i Sveti Martin. Za redovno održavanje tijekom cijele godine bit će utrošeno otprilike 2,4 milijuna eura. Do sada je županija uknjižila 80 posto ukupnih lokalnih cesta na području županije, što uključuje vrijednost od 52 tisuće eura za županijske lokalne ceste u prvoj polovici ove godine.

U planu je i izgradnja biciklističkih staza na području Belica – Gardinovec uz rekonstrukciju kolnika. U suradnji s Hrvatskim vodama, planira se izgradnja novog propusta na županijskoj cesti iz Goričana prema granici u vrijednosti od 70 tisuća eura. Također, sufinancirat će se izgradnja kružnog raskrižja u Podturnu, a projektira se prometnica Žiškovec – Vratišinec. U planu su i projektiranje pješačkih i biciklističkih staza u Donjem Mihaljevcu i Čukovcu, te potezi Črečan-Macinec, Držimurec-Turčišće i Knezovec-Mačkovec.

Osim toga, jesen će donijeti obnovu kolnika na dijelu Martinjske ulice u Murskom Središću koji nije bio obuhvaćen aglomeracijom. Tehnička dokumentacija izrađuje se za tri najkritičnije lokacije – klizišta nakon poplave u Železnoj Gori, Vugrišincu i Pleškovcu. Također, pripremaju se projekti za kandidiranje na kohezijske fondove EU za sanaciju opasnih točaka i izgradnju novih dijelova biciklističkih i pješačkih staza.

mdjak/sjever.hr
11.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.