Now Reading:
Prijatelji životinja prijavili sklonište u Belom Manastiru! “Građani su zgroženi što su u skloništu psi bili ostavljeni u čoporu, bez nadzora”
Full Article 3 minutes read

Prijatelji životinja prijavili sklonište u Belom Manastiru! “Građani su zgroženi što su u skloništu psi bili ostavljeni u čoporu, bez nadzora”

Udruga Prijatelji životinja priopćila je u utorak da je podnijela detaljnu prijavu protiv belomanastirskog skloništa za životinje, nakon incidenta kada je prošloga mjeseca čopor pasa napao kujicu, a što je tek, kako tvrde, dio incidenata u tom zloglasnom skloništu od 2011. do danas.

Oglasili su se na službenom Facebook profilu, a njihov status prenosimo u cijelosti:

“Nakon incidenta u Skloništu za životinje Veterinarske stanice Beli Manastir, kada je prošloga mjeseca grupa pasa napala manjega psa, podnijeli smo prijavu protiv tog, u javnosti ozloglašenog skloništa. Građani su zgroženi što su u skloništu psi bili ostavljeni u čoporu, bez nadzora, a za kujicu koju su drugi psi rastrgali i koja je vjerojatno podlegla ozljedama ne bi se niti znalo da svjedok nije sve snimio i odmah pozvao nadležne službe. U novoj prijavi podsjetili smo veterinarsku inspekciju na brojne nepravilnosti i narušavanja zdravlja i života pasa u Skloništu tijekom proteklih desetak godina.

U detaljnoj prijavi koju možete vidjeti ovdje: https://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=4672, navodimo dugu povijest protuzakonitih postupanja Skloništa. Još od 2011. godine u tadašnjem šinteraju u okviru Veterinarske stanice Beli Manastir otkriveni su užasni, neprimjereni i nehigijenski uvjeti držanja pasa. Sljedećih godina nizale su se prijave i svjedočenja volontera da se u „skloništu” osjeti stravičan smrad koji grize osjetila njuha i vida; da psi leže mokri u izmetu i mokraći jer voda s poda ne otječe, a fekalije se ne čiste danima; da su prljave zdjele s vodom pune dlaka; da je mnogo vidljivo bolesnih pasa, koji umiru u međusobnim obračunima, od raznih virusa i bolesti; da pse ne oglašavaju za udomljavanje, a volonterima zabranjuju fotografiranje pasa; da pse ne liječe niti ih čiste od buha, mikročipiraju, cijepe i kastriraju.

2018. godine javnost je užasnula jeziva snimka psa kako jede mrtvoga psa u Skloništu. Za razliku od mjesno nadležne veterinarske inspekcije, koja je godinama ignorirala evidentno kršenje dobrobiti životinja, veterinarska inspekcija iz Zagreba zabranila je daljnji prihvat pasa, izvršila detaljnu kontrolu rada Skloništa i potvrdila ranija zapažanja volontera. Među brojnim nepravilnostima, utvrdila je i da je u prljavom skloništu prevelik broj pasa; da se prostor izolacije koristi za trajni smještaj pasa; da psi nisu cijepljeni protiv bjesnoće, mikročipirani, kastrirani i očišćeni od nametnika; da se zajednički drže psi koji iskazuju agresiju jedni prema drugima… Inspekcija je naredila udomljavanje pasa „u što kraćem roku” i podnijela optužni prijedlog protiv Veterinarske stanice Beli Manastir i odgovorne osobe.

Veterinarska inspekcija objavila da je prošloga mjeseca obavila očevid u skloništu „na okolnosti pojave uznemirujućeg snimka na društvenim mrežama” i da će se slijedom utvrđenoga pokrenuti kazneni postupak protiv odgovornih osoba u Skloništu. No sustavnim pregledom učestalosti protuzakonita djelovanja i ugrožavanja napuštenih životinja koje su im povjerene na zbrinjavanje, a za što jedinice lokalne samouprave izdvajaju značajna financijska sredstva, uočava se vremenski kontinuitet lošeg rada skloništa u Belom Manastiru. Stoga tražimo i da veterinarska inspekcija iz Zagreba obavi detaljan inspekcijski nadzor rada Skloništa sukladno Zakonu o zaštiti životinja i Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje. Iako smo još 2020. zatražili od veterinarske inspekcije reviziju rada svih skloništa u Hrvatskoj, to se, nažalost, do danas nije dogodilo.” – napisali su Prijatelji životinja.

foto: prijatelji-zivotnja.hr
sjever.hr/ fb prijatelji-zivotinja.hr
11.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.