Now Reading:
Po ulaganjima u obrazovanje Krapinsko-zagorska županija i dalje u vrhu Hrvatske
Full Article 3 minutes read

Po ulaganjima u obrazovanje Krapinsko-zagorska županija i dalje u vrhu Hrvatske

Uz zdravstvo jedano od prioriteta u Krapinsko-zagorskoj županiji je ulaganje u obrazovanje. Bila je to jedno od ključnih obveza koje je aktualni župan Željko Kolar osobno najavio u kampanji za treći mandata na čelu županije koji je i osvojio u prvom krugu kao i prethodna dva.

U kraćem razgovoru za portal Sjever.hr Kolar je ponovio što je sve dosada realizirano ali i što još predstoji.

-Mogu reći da se svakako držimo našeg obećanja pa je tako u posljednjih pet godina Krapinsko – zagorska županija prema izdvajanju iz proračuna svaki puta bila među prve tri županije u Republici Hrvatskoj. Da brinemo o našim mladima dokaz je i to da smo u 2022. godini za obrazovanje izdvojili 88,5 milijuna kuna, a ove su godine ta sredstva povećana na 145,4 milijuna kuna – izjavio je Kolar dodajući da je u tijeku i najveći projekt u obrazovnom sustavu, Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok. Najavio je dovršetak tog projekta do kraja ove godine ali i izgradnju nove sportske dvorane. Da se ne ulaže samo u objekte govori i podatak da su lani izdvojena sredstva za povećanje plaća pomoćnicima u nastavi.

Novih ideja, novih projekata ne nedostaje tako da će ulaganja u obrazovanje ići dalje.

-U novoj financijskoj perspektivi velika šansa su i novci za gradnju novih škola i sportskih dvorana pa je tako pripremljena dokumentacija za osam sportskih dvorana i devet dogradnja škola. Krajem prošle godine dodijeljene su i studentske stipendije za ovu akademsku godinu i to ukupno 71 stipendija u tri kategorije – za izvrsnost, po socijalnom kriteriju i za deficitarna zanimanja. Trenutačno Županija ima 428 stipendista, 113 studentskih i 315 učeničkih te je ove godine za stipendije osigurano 305,3 tisuće eura – podsjetio je Kolar te nastavi.

-Imamo i niz mjera, od suradnje s roditeljima, pomoći od samog rođenja djece pa imamo mjere za darivanje novorođenčadi, za ranu prevenciju, ulaganje u vrtiće, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje te stvaranje uvjeta za otvaranje radnih mjesta – rekao je Kolar te zaključio da se radi o ključnim stvarima kako bi se popravila demografska slika.

m.sopek/sjever.hr

09.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.