Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija i Grad Zagreb zajedno kreću u projekte solarizacije krovova javnih ustanova
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorska županija i Grad Zagreb zajedno kreću u projekte solarizacije krovova javnih ustanova

Na krovu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, gdje se od 2019. godine nalazi velika fotonaponska elektrana, održana je konferencija za medije na temu predstojećih, do sada najvećih, natječaja solarizacije krovova javnih ustanova u Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar najavio je investicijski ciklus u obnovljive izvore energije koji će se paralelno odvijati na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.

-Vrijednost cijele investicije će biti oko 1,3 milijuna eura, a krovovi zagorskih škola i zdravstvenih ustanova su spremni za sunčane elektrane – rekao je Kolar.

Kolar je izdvojio dva strateška dokumenta koja su donesena ove godine u Krapinsko-zagorskoj županiji.

-Akcijski plan energetske učinkovitosti i Program ublažavanja klimatskih promjena i prilagodba klimatskim promjenama su temelj na kojem ćemo graditi programe za buduće razdoblje i povlačiti sredstva iz EU fondova – poručio je Kolar.

Podsjetio je kako je prva takva elektrana postavljena upravo u Zaboku, još 2019. godine.

župan Željko Kolar

Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, koji je istaknuo da se radi nešto dobro za okoliš, ali i za lokalnu ekonomiju i financijske uštede.

-Bili bi ludi da ne iskoristimo sve financijske i tehnološke mogućnosti koje nam se sada pružaju da sve javne zgrade koje imamo ne prebacimo na proizvodnju iz novih izvora energije, posebice kada govorimo o krovovima – rekao je Tomašević.

Gradonačelnik Grada Zagreba pohvalio je dobru suradnju s Krapinsko-zagorskom županijom.

-Imamo zajedničku instituciju – Regionalnu energetsko-klimatsku agenciju kojoj smo zajednički osnivači i koja nam pomaže na pojedinačnim, ali i zajedničkim projektima – objasnio je gradonačelnik.

Istaknuo je kako Grad Zagreb nije previše koristio svoju agenciju u zadnjih desetak godina. Naglasio je kako je REGEA napravila analizu 600 javnih zgrada što otkriva ogroman potencijal za instaliranje solarnih elektrana, ali isto tako i za energetsku obnovu.

-Mogli smo puno više napraviti na obnovljivim izvorima energije nego što jesmo. Ali to se sada doista radikalno mijenja. Ciklus investicija koji pokrećemo u Zagrebu je bez presedana i uskoro će svi ti projekti zaživjeti – zaključio je Tomašević.

gradonačelnik Tomislav Tomašević

Ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac istaknuo je kako će se projekti raditi po novom inovativnom modelu – modelu po kojem je rađena Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana. Objasnio je kako je riječ o najboljoj europskoj praksi koja štiti javni novac i garantira da će svaki naručitelj dobiti upravo uslugu koju je platio.

-Moramo postati svjesni činjenice da za sve što trebamo napraviti nećemo imati dovoljno bespovratnog EU novca bez povezivanja i uključivanja privatnog sektora. Upravo PPA model garantira i izvedbu i cijenu, odnosno vrijednost za novac – rekao je Domac.

Ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac

Domac je kazao kako je iznimno nezadovoljan sa stanjem, jer Hrvatska je po glavi stanovnika, druga najgora u Europi po izgrađenosti sunčanih elektrana.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina istaknuo je kako su prvi u Republici Hrvatskoj s izgrađenom elektranom po modelu PPA.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina

-Puštena je u pogon 2019. godine, a dosad je proizvela 1700 MW struje i to je otprilike više od 200 tisuća eura struje i otprilike 13 posto proizvodnje naših ukupnih potreba bolnice za strujom – objasnio je Vančina.

m.djak/sjever.hr

07.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.