Now Reading:
FOTO Varaždinska županija održala svečani prijem za 28 državnih prvaka
Full Article 3 minutes read

FOTO Varaždinska županija održala svečani prijem za 28 državnih prvaka

U Županijskoj palači u srijedu je održan svečani prijem za učenike i njihove mentore koji su osvojili prvo mjesto na državnim natjecanjima u znanju i strukovnim disciplinama te u glazbi i sportu. Tom su prilikom učenici, kao i njihovi mentori, dobili simbolične poklone koje su im podijelili župan Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Na uspjesima koje su postigli ove školske 2022./2023. godine učenicima i učenicama čestitao je župan Anđelko Stričak.
– Od srca čestitka svim našim sjajnim učenicima i učenicama, njihovim mentorima, profesorima, ravnateljima i njihovim roditeljima, bez kojih sigurno ti sjajni rezultati ne bi bili sjajni – rekao je Stričak.

Učenici Varaždinske županije ove su školske godine na državnim natjecanjima osvojili 31 medalju. Odnosno, županija ima 19 državnih prvaka na natjecanjima u znanju u strukovnim disciplinama, jednog državnog prvaka na glazbenom natjecanju te 8 državnih prvaka i 11 medalja u natjecanjima u sportu. Uz to, osvojili su 22 druga mjesta te 21 treće mjesto.

– Upravo ti podaci govore najviše u prilog tome da sva ta ulaganja u naše škole daju rezultate stoga mogu ovdje naglasiti i da u idućoj školskoj i proračunskoj godini planiramo nastaviti sa daljnjim financiranjem svega onoga za što smo smatramo da je bitno da bi naše obrazovanje bilo koji korak iznad prosjeka – rekao je župan.

Tako Županija i sljedeće godine nastavlja s financiranjem rada Centra izvrsnosti Varaždinske županije, stipendiranjem učenika srednjih škola i studenata, sufinanciranjem prijevoza učenika i studenata, programom produljenog boravka, osiguravanjem pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, osiguravanje prehrane za djecu u riziku od siromaštva i županijskim nagradama.

– Vjerujemo da će taj spektar aktivnosti i dalje doprinositi da imamo što sjajnije učenice i učenike – rekao je Stričak.

Jedan od prvaka je i Marko Levanić iz 2.a razreda iz Elektrostrojarske škole Varaždin, koji je osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju iz eksperimentalne fizike.
– Fizika me nekako zanimala još od od osnovne škole. Profesori su mi predložili da upišem Centar izvrsnosti iz fizike. Srednja škola mi jako puno pomaže zbog silne opreme koje imamo i koju možemo koristiti u svoje slobodno vrijeme i pod nastavom. Imamo odlične profesore i mentore koji nas pripremaju za natjecanja – rekao je Levanić te dodao kako planira studirati fiziku.

Uspjeh na državnoj razini postigao je i zbor Uršulinske zvjezdice iz Katoličke osnovne škole Svete Uršule iz Varaždina, a njihov voditelj Višeslav Jaklina istaknuo je kako se radi o maloj školi u kojoj je čak trećina učenika u zboru. – Naša škola broji 200 učenika, a u zboru ih je trenutno oko 80. Radi se o izvannastavnoj aktivnosti na koju učenici dolaze dobrovoljno i činjenica je da vole dolaziti i dolazi ih još više – rekao je Jaklina.

n.p.bajz/sjever.hr

05.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.