Now Reading:
Otkrivena spomen-ploča posvećena Nikoli VII. Zrinskom Čakovečkom i utvrdi koju je podigao! “Ovo mjesto simbolizira povijest, kulturu i prijateljstvo”
Full Article 2 minutes read

Otkrivena spomen-ploča posvećena Nikoli VII. Zrinskom Čakovečkom i utvrdi koju je podigao! “Ovo mjesto simbolizira povijest, kulturu i prijateljstvo”

U povodu 30 godina djelovanja i razvoja Međimurske županije, 20. obljetnice postojanja Zrinske garde, 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji te 400. godišnjice rođenja graditelja utvrde Novi Zrin, danas je na mjestu na kojem je hrvatski ban Nikola VII Zrinski Čakovečki prije 362. godine izgradio obrambenu utvrdu, svečano otkrivena spomen-ploča.

Natpis na spomen-ploči istaknut je na tri jezika – hrvatskom, mađarskom i engleskom – simbolizirajući europsku povijest čije stranice su ispisali i pripadnici najsnažnije hrvatske velikaške obitelji – Zrinski.

Spomen-ploča podsjetnik je na slavnu prošlost plemićke obitelji Zrinski koju Međimurje čuva u povijesnoj riznici, te je upravo iz toga razloga Županija u suradnji sa Zrinskom gardom Čakovec, Družbom Braće Hrvatskoga zmaja i Maticom hrvatskom Ogranak Čakovec te uz podršku prijatelja iz Mađarske postavila spomen-ploču.

-Ovo mjesto simbolizira povijest, kulturu i prijateljstvo hrvatskog i mađarskog naroda. Danas otkrivanjem ove spomen-ploče odajemo počast velikanima i trenucima koji su imali veliko značenje u ovom dijelu Europe u 17. stoljeću – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao kako je značaj ove utvrde opisan u knjizi „Utvrda Novi Zrin“ koju je napisao akademik Dragutin Feletar, a koja je prevedena i na mađarski jezik.

-Ova spomen-ploča nije podsjetnik samo na zajedničku povijesnu baštinu nego je i putokaz koji nas usmjerava na zajedničke i trajne vrijednosti suradnje i pomoći koje nam omogućavaju daljnji razvoj i napredak, i to ne samo u kulturnim nego i društvenim te gospodarskim područjima – rekao je predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel te istaknuo kako povijesna baština spaja dva susjedna naroda i dvije susjedne europske države koje su se nekad zajednički odupirale velikoj i moćnoj Otomanskoj sili.

foto: medjimurska-zupanija.hr
sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
01.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.