Now Reading:
Za vikend stiže hladna fronta, idući tjedan očekuje se novi toplinski val
Full Article 3 minutes read

Za vikend stiže hladna fronta, idući tjedan očekuje se novi toplinski val

Zbog ciklone koja se južno od Islanda premješta vrlo sporo prema Velikoj Britaniji i Skandinaviji, a koja je povezana s hladnom frontom koja se proteže od Norveške preko Danske i Njemačke pa nad Francuskom i prema Alpama, nestabilni zrak će zaobići Alpe i nad sjevernom Italijom te Jadranom doći će do stvaranja plitke ciklone. Plitka ciklona će se duž Jadrana kretati prema jugoistoku i za vikend donijeti nestabilno vrijeme s pljuskovima, grmljavinom i jakim vjetrom, posebno na Jadranu i uz obalu, piše N1.  

Jutros su u unutrašnjosti zabilježene temperature zraka od 10 do 15°C, dok je na Jadranu najniža noćna temperatura bila oko 20°C. Danas prijepodne i veći dio dana očekuje se nastavak sunčanog, toplog i stabilnog vremena s brzim porastom temperatura zraka do dnevnih maksimuma koji će se kretati između 27 i 32°C. Prema kraju dana, očekuje se jače jugo uz naoblaku koja će dolaziti sa zapada. U noći prema suboti, u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, očekuje se grmljavina, pljuskovi kiše i jaki udari vjetra. 

U subotu će se naoblačenje s kišom premještati prema istoku i zahvatiti zapadne krajeve unutrašnjosti i Jadran. Očekuje se promjenljivo oblačno vrijeme s grmljavinom i udarima vjetra. Na Jadranu i u zaobalju moguće su lokalno veće količine kiše i moguće bujične poplave. U Slavoniji i Baranji će biti promjenljiva oblačnost, ali bez značajnijih oborina. Na Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo, koje će navečer na sjevernom dijelu kratkotrajno nakon prolaska fronte okrenuti na buru. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti će se kretati oko 14°C, dok će na Jadranu biti od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature će se kretati od 23 do 28°C.

U nedjelju će u unutrašnjosti biti promjenljivo oblačno s povremenim pljuskovima kiše, dok će na Jadranu prevladavati pretežno sunčano vrijeme uz umjeren, a na južnom Jadranu i jak maestral. Na jugu Dalmacije očekuje se veća naoblaka, a moguće su i pokoje nevere u dubrovačkom primorju. Temperature zraka će u nedjelju biti malo niže u odnosu na prethodne dane. 

Početkom idućeg tjedna očekuje se stabilno i sunčano vrijeme s malim razvojem dnevne naoblake. Od sredine tjedna, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, bit će brze promjene između sunčanih i oblačnih razdoblja, uz povremenu kišu i sunce, te postupan porast temperature zraka. Na srednjem i južnom Jadranu zadržat će se stabilne uvjeti uz umjeren do jak maestral. 

Prema izračunima numeričkih modela za prognozu vremena, očekuje se porast temperature i mogućnost novog toplinskog vala od druge polovine tjedna. 

sjever.hr/N1 Foto: arhiva
30.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.