Now Reading:
Podizanjem platinaste Zelene zastave Osnovna škola Visoko dostigla najviši status Ekoškole
Full Article 3 minutes read

Podizanjem platinaste Zelene zastave Osnovna škola Visoko dostigla najviši status Ekoškole

Podizanjem Zelene zastave Osnovna škola Visoko potvrdila je najviši, platinasti status u provođenju međunarodnog programa Ekoškole. Potvrda je to brige za okoliš koju Osnovna škola Visoko promiče kao trajnu vrijednost i način života punih 20 godina, od kada je podignuta prva zelena zastava. Ujedno je i poticaj da i dalje ustraju u provođenju brojnih projekata iz područja ekologije, očuvanja okoliša i suživota s prirodom. 

Podizanje zastave upriličeno je u sklopu programa obilježavanja završetka školske godine, a na kojoj su uz same učenike, učitelje, nastavnike, roditelje, ravnateljicu Osnovne škole Visoko, Nade Horvat, bili prisutni i župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, Miroslav Huđek i načelnik Općine Visoko, Dragutin Mateković, visočki župnik, Ivan Šestak, te brojni drugi uzvanici. 

Tom prigodom, župan Anđelko Stričak podsjetio je kako se Osnovna škola Visoko 2001. godine uključila u provođenje Međunarodnog programa Ekoškole te je do danas nekoliko puta potvrdila svoj status Ekoškole. 

-Prije 20 godina škola je stekla status međunarodne Ekoškole i pravo da se ispred škole zavijori zelena zastava. Nakon stjecanja brončanog statusa 2009. godine, zatim srebrnog 2011., pa zlatnog 2013. godine, 2017. stečen je dijamantni status, a ove godine najviši, platinasti status u provođenju međunarodnog programa Ekoškole. Ono što nam taj program poručuje, odnosno taj višegodišnji put, je da briga u okolišu mora biti kontinuirana. Drago mi je što i ostale škole s područja Varaždinske županije već više od 20 godina promišljaju o zaštiti okoliša, a samim time i o budućnosti. Počašćen sam što sam imao tu čast 2003. godine podići prvu zelenu zastavu kao tadašnji načelnik Općine, i danas, 20 godina kasnije, kada je škola stekla najviši status – rekao je župan Stričak istaknuvši kako škola u svojim ekološkim nastojanjima i promišljanjima ima podršku lokalne zajednice. 

Ravnateljica Osnovne škole Visoko, Nada Horvat, naglasila je kako su međunarodne Ekoškole u svijetu danas najpriznatiji model osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš. 

Osnovna zadaća programa je odgojiti mlade generacije koje će biti osjetljive na pitanja vezana uz okoliš, generacije koje će promišljati o problemima i inicirati njihova rješenja, donositi i ustrajati na provođenju odluka bitnih za očuvanje prirode, ali i aktivno se boriti protiv onečišćenja i svih drugih problema koji devastiraju okoliš. Na početku programa, škola se bavila zadanom temom Otpad, a zatim je područje djelovanja prošireno na teme Voda, Energija, Zdrav život i Biološka raznolikost. Dobivanje najvišeg priznanja – platinastog statusa međunarodne Ekoškole kruna je ekološke orijentacije i prirodan izbor djelovanja škole u bajkovitom okruženju brežuljaka, voćnjaka i vinograda u kojem se škola nalazi – rekla je ravnateljica Horvat. 

Načelnik Općine Visoko, Dragutin Mateković, čestitao je svima, od učenika, učitelja, nastavnika koji su ustrajali na tom putu informiranja, educiranja i osvješćivanja učenika o zaštiti okoliša. 

-Međutim, ono što je najvažnije je to da se sve ono što se naučilo ili je nastalo u učionici, na školskom dvorištu – proširilo i na čitavu zajednicu. Djeca su često bila ta koja su svoje roditelje, ali i sve nas odrasle, potaknula da počnemo drugačije razmišljati o svom okolišu, svom dvorištu, svom kraju – zaključio je načelnik Mateković

sjever.hr/varazdinska-zupanija.hr Foto: varazdinska-zupanija.hr
30.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.