Now Reading:
U Gradu Varaždinu vodi se briga o svakom stablu: Započinje ispitivanje stabala u gradskom parku
Full Article 2 minutes read

U Gradu Varaždinu vodi se briga o svakom stablu: Započinje ispitivanje stabala u gradskom parku

Grad Varaždin je, u suradnji s poduzećem Parkovi koje vodi brigu o javnom zelenilu, naručio još jednu, dodatnu ekspertizu stabala u gradskom parku, Šetalištu Vatroslava Jagića uz Ulicu Augusta Cesarca. 

U želji da se maksimalno sačuvaju sva zdrava stabla, za 18 stabala u Cesarčevoj ulici slijedećih dana radit će se detaljna ispitivanja stadija truleži  i strukture drva. Terenska izmjera stabala će se raditi dijagnostičkim instrumentom rezistografom.  Također, raditi će se procjena nagiba debla i raspodjela volumena krošnje te njihova asimetrija. Na temelju dendrometrijskih parametara, dobit će se kalibrirane fotografije temeljem kojih će se izraditi 3D modeli koji će onda dati mogućnost točnijeg i sveobuhvatnijeg snimanja pojedinih karakteristika oblika nosivih elemenata. 

Na temelju analize rezultata tih izmjera najsuvremenijom tehnologijom dobit će se preporuke za mjere sanacije tih stabala prije početka najavljene rekonstrukcije tog dijela ulice. 

Samim pristupom rješavanju tog problema, angažiranjem najboljih stručnjaka poduzeća „Urbani šumari“ te uvažavanjem njihovih preporuka, Grad Varaždin još jednom pokazuje svoju odgovornost prema  očuvanju ubrane hortikulture kojom se ponosi i po kojoj je prepoznatljiv i van granica zemlje. 

sjever.hr/varazdin.hr Foto: varazdin.hr
29.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.