Now Reading:
Zdravi zubi za sve – promocija oralnog zdravlja u Varaždinskoj županiji
Full Article 2 minutes read

Zdravi zubi za sve – promocija oralnog zdravlja u Varaždinskoj županiji

Građani Novog Marofa pokazali veliki interes i shvatili važnost provođenja oralne higijene

Dom zdravlja Varaždinske županije, kao vodeći partner, u suradnji s projektnim partnerom Varaždinskom županijom, provodi projekt „Zdravi zubi za sve – promocija oralnog zdravlja u Varaždinskoj županiji”. Cilj projekta je promocijom oralnog zdravlja i zdravih navika povećati osviještenost stanovništva o važnosti oralne higijene i pridonijeti prevenciji zubnih bolesti u Varaždinskoj županiji.

Projektne aktivnosti uključuju radionice za školsku i vrtićku djecu, za roditelje malodobne djece te radionice za osobe starije dobi, predavanja za trudnice i za javnost te okrugli stol otvoren za javnost, s ciljem promocije oralnog zdravlja. Jedna od tih aktivnosti nedavno je održana u Novom Marofu gdje je predstavljen sam projekt koji je izazvao pažnju građana svih uzrasta.

Tomislav Benjak, doktor dentalne medicine u Domu zdravlja Varaždinske županije, pojasnio je kome je projekt namijenjen.

-Projekt će se fokusirati na četiri različite ciljane skupine: djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, osobe starije životne dobi, trudnice i opće stanovništvo Varaždinske županije – kazao je Benjak dodajući da je dio izložbenog prostora u Novom Marofu bio prilagođen za najmlađe, odnosno pomoću didaktičkih pomagala i igračaka djeci je ukazano na važnost oralne higijene.

-Recimo da se izvan ordinacije svi osjećaju nekako sigurnije i napravili smo komfornu situaciju, pogotovo za djecu. Djeci nastojimo pristupiti s malo drugačije strane, kako bi se osjećali sigurno, da shvate važnost oralne higijene i da steknu navike koje će im koristiti cijeli život – pojasnio je Benjak dodajući da trenutni podaci pokazuju veliku potrebu promocije i ukazivanja na važnost oralne higijene.

-Prije nekoliko godina provedeno je statističko istraživanje gdje smo kao nacija,drugi u Europskoj uniji, nažalost po lošoj oralnoj higijeni. Ta slika se popravlja i nadamo se će ovakav projekt doprinijeti boljem provođenju oralne higijene – zaključio je Benjak.

Uz njega, na važnost oralne higijene građanima Novog Marofa ukazivale su i doktorice Lara Poljak, Ana Cmrečki i Iva Jović, kao i dentalni asistenti Zlatica Kranjčec te pomoćnica ravnatelja za kvalitatu Viktorija Benčić Šestak. Potporu projektu pružio je i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je, kao i brojni građani Novog Marofa, obišao izložbeni prostor te se upoznao sa samim projektom.

sjever.hr
20.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.