Now Reading:
55 SAJAM I IZLOŽBA ZAGORSKIH VINA: Na Bedekovčanskim jezerima nagrađeni su najbolji zagorski vinari, a ovogodišnji je šampion Milivoj Prekratić
Full Article 3 minutes read

55 SAJAM I IZLOŽBA ZAGORSKIH VINA: Na Bedekovčanskim jezerima nagrađeni su najbolji zagorski vinari, a ovogodišnji je šampion Milivoj Prekratić

U petak je otvorena prva od tri manifestacije koje se ovog vikenda održavaju na prekrasnim Bedekovčanskim jezerima – 55. Sajam i izložba zagorskih vina.

Šampion 55. Sajma i izložbe zagorskih vina je traminac iz 2018. godine Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Prekratić vino iz Kumrovca.

-Prošle godine je to isto vino bilo u pripetavanju za prvo mjesto te je ove godine dobilo još više bodova. Velika vina se dobro drže s godinama, a ovo vino je naraslo u ocjeni, što znači da mu godine pašu – poručio je Milivoj Prekratić.

Nagradu je Prekratiću uručio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je poručio kako je Krapinsko-zagorska županija uistinu prava vinska regija.

-Fantastična vina i odlična godina. Čestitka svima koji su prijavili svoje uzorke, čestitka svima nagrađenima, a posebno Vinariji Prekratić na sjajnom rezultatu od 95 bodova. Županija u kojoj se proizvode ovako kvalitetna vina i to različitih sorti, od ledenih berbi do sjajnih pjenušaca ne može se zvati nikako drugačije no vinska regija – kazao je župan Kolar.

Uz nagradu šampionu, dodijeljena su i druga priznanja. Najbolje ocijenjeno vino u kategoriji hobista je rajnski rizling berba 2022 Marka Pušeca iz Oroslavja, u grupi bijelih mirnih vina redovite berbe s ostatkom šećera rajnski rizling berbe 2021. Vinarije Kopjar iz Budinščine, u kategoriji crvenih i ružičastih vina redovite berbe najbolji je Cuveé crnih sorata “Darmol” berbe 2015. Vinarije Micak iz Marije Bistrice. Muscat organic demi sec berbe 2020. Vinarije Kopjar proglašeno je najboljim vinom u grupi prirodna pjenušava vina, Graševina berbe 2021. Vinarije Sever iz Klanjca je najbolje u grupi bijelih mirnih suhih vina redovite berbe, dok je najbolje ocijenjeno predikatno vino traminac berbe 2018. OPG-a Prekratić vino iz Kumrovca.

Velika zlata, uz pobjednički traminac OPG-a Prekratić vino, osvojili su i hobisti Mario Drenški za pinot sivi i rajnski rizling te Milan Pušec za rajnski rizling, te profesionalni proizvođači vina OPG Žugec Rudolf za kupinovi vino i OPG Josip Cvek za traminac.

Dobrodošlicu brojnim vinoljupcima koji su i ove godine imali priliku kušati najbolja zagorska vina poželio je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

-Pokazali smo se kao dobro domaćini, imamo puno izlagača, jako kvalitetna vina, puno uzoraka. Zahvaljujem svim nagrađenim vinarima koji su sav svoj godišnji trud uložili u uzgoj vina, a u Bedekovčini su uvijek najbolji od najboljih – izjavio je načelnik Ban.

Zlatne medalje osvojila su ukupno 42 vina, srebro 68 vina, broncu 15 vina, dok su dva vina dobila priznanja.

Sajam izložbu vina otvorio je prošlogodišnji šampion Boris Drenški. Nagrade i priznanja dodjeljivali su i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, zamjenica župana Jasna Petek, predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i predsjednica Udruge Vino Zagorje Krapinsko-zagorske županije Jasminka Šaško. Prodajni predstavnik Vetropack Straže za sjeverozapadnu i istočnu Hrvatsku Alen Javorić je šampionu Milivoju Prekratiću uručio bon za paletu posebnih vinskih boca Burgunder Zagorje.

Jasminka Šaško, predsjednica Udruge „Vino Zagorje” jedna je od onih koji su dijelili nagrade i priznanja najboljim vinima.

Hrvatsko zagorje je malo područje, ali imamo veliku raznolikost i kod nas nikad nije dominirala samo jedna sorta. A osim toga što imamo puno različitih sorata, imamo mogućnost proizvesti puno kategorija, od pjenušaca do predikata, što je također veliko bogatstvo – rekla je Šaško.

sjever.hr
03.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.