Now Reading:
Velike promjene na Lučkom – krenula nova regulacija koja bi trebala smanjiti gužve
Full Article 2 minutes read

Velike promjene na Lučkom – krenula nova regulacija koja bi trebala smanjiti gužve

Djelatnici Hrvatskih autocesta u čvoru Lučko postavili su novu regulaciju prometa koja bi trebala smanjiti gužve pri ulasku na autocestu, piše Jutarnji list.

Najveća novina pri dolasku na sam čvor je broj voznih traka kojima se prilazi naplatnoj postaji. Oni koji dolaze iz smjera zapada, odnosno od čvora Jankomir, sada mogu elegantno u čvor Lučko ući i iz lijeve trake i kada su već u čvoru više ne moraju gledati u retrovizor dolazi li im netko s lijeve strane i čekati da se u čvoru uključe u promet.

Kako piše Jutarnji, pri dolasku na čvor Jadranskom avenijom nekoliko stotina metara prije naplate ukinuta je treća traka te se u sam čvor ulazi preko dvije vozne trake. Nakon ulaska u čvor Lučko prema samoj naplati promet se odvija u četiri umjesto dosadašnje tri prometne trake, s time da je krajnja desna traka namijenjena isključivo za kamione, autobuse i kamp-prikolice. Djelatnici HAC-a danas su postavljali znakove kojima se na to vozači upozoravaju.

Nove vozne trake dosta su uže od onih standardnih. Standardna širina vozne trake je 3,75 metara, a u čvoru Lučko tri trake namijenjena je za osobne automobile i motore širine su 2,5 metara, dok je krajnje desna traka širine 3 metra. Upravo zbog toga važno je da se vozači kamiona striktno drže krajnje desne trake kako se vozila ne bi zaglavila.

Velika promjena vozače čeka na samoj naplati te su sada sve ulazne staze na autocestu opremljene čitačima ENC-a i ovisno o gužvi otvaraju se dodatne staze za korisnike ENC uređaja. Jedina razlika će biti u tome što će na krajnja tri desna ulaza moći ući samo vozači s ENC-om dok će na preostalima vozači s ENC uređajem morati malo pričekati ako vozači ispred njih uzimaju karticu, donosi Jutarnji.

www.sjever.hr/www.jutarnji.hr
01.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.