Now Reading:
Župan Kolar poljoprivrednicima dodijelio 81 tisuću eura vrijedne ugovore – bespovratnim potporama dodatno će povećati konkurentnost poljoprivredne proizvodnje
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar poljoprivrednicima dodijelio 81 tisuću eura vrijedne ugovore – bespovratnim potporama dodatno će povećati konkurentnost poljoprivredne proizvodnje

Krapinsko-zagorska županija za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda osigurala je 81 tisuću eura, a ugovori korisnicima dodijeljeni su u srijedu na OPG-u Ljubić.

Županija je u startu za ove potpore osigurala 60 tisuća eura, no zbog velikog interesa župan Željko Kolar donio je odluku o povećanju iznosa sredstava kako bi svih 19 korisnika koji su ostvarili preko 35 bodova dobili potporu.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić pojasnila je ovogodišnji natječaj bio otvoren mjesec dana te kako je prihvatljiv iznos sufinanciranja bio 6.636 eura. Kako je naglasila, ova sredstva doprinijet će razvoju i pozicioniranju OPG-ova na tržište, ali i prezentaciji same Krapinsko-zagorske županije.

Župan Kolar čestitao je poljoprivrednicima na ostvarenim sredstvima te im zahvalio što ulažu u povećanje konkurentnosti županijske poljoprivredne proizvodnje.

-Kao županu mi je drago što je bio takav veliki interes i da smo morali povećati sredstva sa 60 na 81 tisuću eura kako bi svi koji su dobili iznad 35 bodova mogli ostvariti ovu potporu. Bitan je kontinuitet. To znači da na ovu mjeru možete računati i naredne dvije godine jer smo za sve mjere koje imamo predvidjeli da traju do 2025. godine tako da si možete planirati dinamiku investicija na svojim OPG-ovima – rekao je Kolar poljoprivrednicima.

Izrazio je zadovoljstvo što su danas uručeni i ugovori nekim novim poljoprivrednicima, no isto tako i što postoje poljoprivrednici koji se na županijske natječaje javljaju već sedam godina.

-To znači da kod njih postoji kontinuirani napredak i povećanje poljoprivredne proizvodnje, a s druge strane imamo nove ljude koji se javljaju i koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Pozivam vas da nastavite i dalje. Mi smo duboko svjesni da je to najteža moguća proizvodnja jer kad napraviš apsolutno sve, dođe nevrijeme i sve je uništeno, a to je nažalost sve češće – poručio je Kolar.

Naglasio je kako, nažalost, sustav obrane poljoprivrednih usjeva još uvijek nije riješen budući da se Ministarstvo, kako kaže, još nije dogovorilo samo sa sobom, kao ni s Državnim hidrometeorološkim zavodom o tome hoće li se za obranu od tuče koristiti rakete.

-Ono što bih volio je da bude nacionalna kampanja, ako se neće braniti s raketama, da onda idemo snažno sa subvencioniranjem osiguranja samih proizvoda i zaštitnim mrežama gdje je to moguće – kazao je Kolar.

Najavio je kako će poljoprivrednici kao i dosad na kraju godine dobiti obrazac gdje će moći ocijeniti ovaj natječaj Županije.

-Prošli tjedan smo dodjeljivali ovakve potpore za ekološke proizvođače i odmah dobili jednu dobronamjernu primjedbu te ju uvrstili u natječaj koji će ići sljedeće godine. To očekujemo i od vas jer nitko nije savršen, pa čak ni mi – zaključio je Kolar.

Inače, i ove godine održava se manifestacija 100% Zagorsko u Zagrebu te u Rijeci gdje će se zagorski proizvodi predstaviti po 10. puta, a u pripremi je i manifestacija u Splitu. Župan Kolar pozvao je OPG-ove da se prijave za sudjelovanje na manifestaciji kako bi zajedno promovirali zagorske proizvode.

Uime svih korisnika bespovratnih sredstava Županiji je zahvalio domaćin Vladimir Ljubić koji je naglasio kako će ove potpore biti vjetar u leđa daljnjem razvoju njihovih OPG-ova.

tklopotan / www.sjever.hr
31.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.