Now Reading:
ODSJEČENI OD CIVILIZACIJE Nova klizišta u Zagorju mještanima stvaraju velike probleme: „U drugoj županiji ostavljam auto”
Full Article 2 minutes read

ODSJEČENI OD CIVILIZACIJE Nova klizišta u Zagorju mještanima stvaraju velike probleme: „U drugoj županiji ostavljam auto”

Obilne kiše stvorile su probleme u čitavoj Hrvatskoj, a u Krapinsko-zagorskoj županiji aktivirale više od 70 novih klizišta koja stanovnicima i dalje stvaraju velike probleme. U mjestu Globočec klizište je odnijelo glavnu cestu, a mještani kažu kako su odsječeni, donosi danas.hr.

-Ujutro ne znaš kojim putem krenuti. Već sam i pješice hodala. U drugoj županiji ostavljam auto, ali nisu nam omogućili ni da pješice prođemo. Dođeš sav prljav na posao – rekla je za RTL Danas mještanka Ružica Prugovečki.

Iris Bertić kazala je da najprije pješači do jedne stanice gdje ih pokupi školski kombi koji je prije dolazio do kuća.

Mještanin Branko Benci je pak istaknuo kako je hitna pomoć jedva došla do njih, a Luka Benci kaže kako nema drugog izbora pa svaki dan ide biciklom.

Zbog toga traže hitnu sanaciju ceste koja im je bila glavna veza s ostatkom svijeta. Riječ je inače o klizištu dugom oko 50 metara i dubokom oko metar i pol, a ugrožena je i kuća koja se nalazi u središtu.

Zbog sanacije je već prije zatvorena i cesta s druge strane mjesta koja vodi prema Zagrebačkoj županiji.

-2023. godina, 21. stoljeće, a mi s malom djecom, stari ljudi, tu gore 10-15 kuća mi smo apsolutno odsječeni od civilizacije – poručio je Dražen Antolić.

Zato su se organizirali i sami počeli čistiti još jedan put koji prolazi kroz njihovo mjesto. Traže pomoć Općine i Županije, a krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako rješavaju problem.

-Sada znamo da možemo odlomiti ovaj dio ceste koji je propao više od metra i pripremiti do kraja ovog tjedna jednu traku kojom će se lokalno stanovništvo moći voziti. Sanacija ovakvog klizišta traje oko mjesec i pol do dva i sigurni smo da ćemo do jeseni staviti cestu u potpuno funkciju – rekao je župan Kolar za danas.hr.

Podsjetimo, obilne kiše aktivirale su više od 70 novih klizišta na području Krapinsko-zagorske županije i uzrokovale višemilijunsku štetu.

Foto: screenshot danas.hr
www.sjever.hr / danas.hr
31.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.