Now Reading:
Jeste li primijetili da u trgovinama nema krumpira? Evo do kada će trajati nestašica
Full Article 2 minutes read

Jeste li primijetili da u trgovinama nema krumpira? Evo do kada će trajati nestašica

krumpir

Posljednjih dana police hrvatskih trgovina gdje bi trebao stajati krumpir uglavnom su prazne te prema svemu sudeći vlada nestašica glavne sporedne namirnice u Hrvata. Što je tome uzrok i do kada će police stajati prazne saznala je novinarka Poslovnog dnevnika Marta Duić.

Kako je otkrio za Poslovni dnevnik Damir Mesarić, proizvođač krumpira iz Belice u Međimurju, uzrok trenutne nestašice je prvenstveno suša koja je prepolovila lanjski urod kod većine proizvođača.

Urod je bio manji za 50-60 posto, barem kod nas u Međimurju i to zbog elementarnih nepogoda. Kroz cca 15 dana taj problem će biti riješen, kreće vađenje krumpira, i kod nas u Međimurju, a potom i u Istri tako da očekujemo normalizaciju tržišta ubrzo. Nema straha ni za potrošnju u turističkoj sezoni, sve će to biti sređeno – rekao je Mesarić te dodao kako ovo malo krumpira što ima na policama nije uvezeno iz europskih zemalja, već vjerojatno iz Egipta ili Cipra.

Koliko će trenutno stanje, odnosno nestašica utjecati na formiranje cijene i hoćemo li skuplje plaćati krumpir ovisit će kaže Mesarić, isključivo o tržištu, kako tvrdi “ako bude potražnje, rast će mu i cijena”, piše Poslovni dnevnik.

www.sjever.hr/www.poslovni.hr
31.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.