Now Reading:
Očekivano? Evo kako građani ocjenjuju kvalitetu života u Hrvatskoj i što vide kao najveće probleme
Full Article 2 minutes read

Očekivano? Evo kako građani ocjenjuju kvalitetu života u Hrvatskoj i što vide kao najveće probleme

Prema istraživanju, građani bi kvalitetu života u Hrvatskoj ocijenili trojkom. Naime, radi se o ocjeni s kojom relativna većina ispitanika ocjenjuje općenito kvalitetu života u Hrvatskoj, a prosječna je ocjena nešto niža nego prošli mjesec – 2,73, prenosi N1.

Najveći problemi koji muče građane u svibnju su visoke cijene i inflacija, životni standard, odnosno niske plaće, korupcija i kriminal, gospodarska situacija te siromaštvo.

Prosječna ocjena osobne kvalitete života je 3,17. To je također blagi pad u odnosu na prošli mjesec. Ocjenu veće od tri, za kvalitetu vlastitog života daje više od trećine ispitanika, njih 36,4 posto. Svojim životom, gledajući po regijama, najviše su zadovoljni u Zagrebu. Međutim, odstupanja nisu velika – svi daju ocjenu dobar.

Prema istraživanju, svojim životom u Hrvatskoj najzadovoljniji su mladi do 30 godina i visokoobrazovani. Mladi do 30 godina zadovoljstvo ocjenjuju s 3,6, a skupina visokoobrazovanih građana s 3,52.

Prema ocjenama koje su dali, građani u Hrvatskoj osjećaju se sigurno – tu su dali najvišu ocjenu, solidnu trojku. Ocjenu tri dali su i kvaliteti obrazovnog sustava, a jednako razmišljaju i kada je riječ o slobodi i neovisnosti medija. Na položaj Hrvatske u svijetu također gledaju kao dobar, dok je kvaliteta zdravstva na granici dvojke i trojke, baš kao i poštivanje ljudskih prava. Kad je u pitanju lakoća pronalaska radnog mjesta ne dostiže se trojka kao ni po pitanju kupovne moći građana, a dobro ne stoji ni rad državnih i javnih institucija i tvrtki.

Niske ocjene građani su dali uspješnosti gospodarenja otpadom i visini plaća, a na samom dnu su pravosuđe i rad političara.

www.sjever.hr / n1
27.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.