Now Reading:
Očekivano? Evo kako građani ocjenjuju kvalitetu života u Hrvatskoj i što vide kao najveće probleme
Full Article 2 minutes read

Očekivano? Evo kako građani ocjenjuju kvalitetu života u Hrvatskoj i što vide kao najveće probleme

Prema istraživanju, građani bi kvalitetu života u Hrvatskoj ocijenili trojkom. Naime, radi se o ocjeni s kojom relativna većina ispitanika ocjenjuje općenito kvalitetu života u Hrvatskoj, a prosječna je ocjena nešto niža nego prošli mjesec – 2,73, prenosi N1.

Najveći problemi koji muče građane u svibnju su visoke cijene i inflacija, životni standard, odnosno niske plaće, korupcija i kriminal, gospodarska situacija te siromaštvo.

Prosječna ocjena osobne kvalitete života je 3,17. To je također blagi pad u odnosu na prošli mjesec. Ocjenu veće od tri, za kvalitetu vlastitog života daje više od trećine ispitanika, njih 36,4 posto. Svojim životom, gledajući po regijama, najviše su zadovoljni u Zagrebu. Međutim, odstupanja nisu velika – svi daju ocjenu dobar.

Prema istraživanju, svojim životom u Hrvatskoj najzadovoljniji su mladi do 30 godina i visokoobrazovani. Mladi do 30 godina zadovoljstvo ocjenjuju s 3,6, a skupina visokoobrazovanih građana s 3,52.

Prema ocjenama koje su dali, građani u Hrvatskoj osjećaju se sigurno – tu su dali najvišu ocjenu, solidnu trojku. Ocjenu tri dali su i kvaliteti obrazovnog sustava, a jednako razmišljaju i kada je riječ o slobodi i neovisnosti medija. Na položaj Hrvatske u svijetu također gledaju kao dobar, dok je kvaliteta zdravstva na granici dvojke i trojke, baš kao i poštivanje ljudskih prava. Kad je u pitanju lakoća pronalaska radnog mjesta ne dostiže se trojka kao ni po pitanju kupovne moći građana, a dobro ne stoji ni rad državnih i javnih institucija i tvrtki.

Niske ocjene građani su dali uspješnosti gospodarenja otpadom i visini plaća, a na samom dnu su pravosuđe i rad političara.

www.sjever.hr / n1
27.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.