Now Reading:
Jeste li znali da je Hrvatska treća u Europi po smrtnosti od karcinoma debelog crijeva? Na Danu plavog irisa u Varaždinu naglašena važnost preventivnih pregleda
Full Article 4 minutes read

Jeste li znali da je Hrvatska treća u Europi po smrtnosti od karcinoma debelog crijeva? Na Danu plavog irisa u Varaždinu naglašena važnost preventivnih pregleda

Ispred ulaza na Gradsku tržnicu u Varaždinu u subotu je obilježen Dan plavog irisa s ciljem podizanja svijesti o prevenciji karcinoma debelog crijeva, ukazivanja na važnost preventivnog pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva te pružanja potpore osobama sa stomom.

Tako su svi zainteresirani građani mogli izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, a mogli su čuti i korisne informacije o simptomima bolesti te o samome liječenju uz savjetovanje o zdravoj prehrani i zdravom načinu života.

Organizatori obilježavanja su već tradicionalno Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin.

Županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva Katica Čusek Adamić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije naglasila je kako je karcinom debelog crijeva drugi po učestalosti od svih karcinoma u Republici Hrvatskoj.

-U Varaždinskoj županiji je ovaj karcinom podjednako prisutan i kod žena i kod muškaraca. Najviše zabrinjava činjenica da se radi o karcinomu koji odnosi puno života, a problem je u tome što se prekasno otkriva. Stoga organizacijom Dana plavog irisa želimo podsjetiti građane da postoji preventivni program kojim se otkrivaju rane, predmaligne promjene koje se mogu učinkovito liječiti, izliječiti te na taj način spriječiti teška bolest. Činjenica je da karcinom zahvaća stariju dobnu skupinu, ali preventivni program obuhvaća dobnu skupinu od 50 do 74 godine i to je zapravo razdoblje kad se te predmaligne promjene mogu dogoditi. Mi se trudimo osvijestiti građane, a tu nam preventivni programi igraju veliku ulogu, ali nažalost nisu dovoljno iskorišteni. Zabrinjavajuće je to što Hrvatska zauzima treće mjesto među europskim zemljama po smrtnosti od karcinoma debelog crijeva, odmah iza Slovačke i Mađarske. To je pokazatelj da se karcinom prekasno otkriva, odnosno otkriva se najčešće u uznapredovanoj fazi kada su šanse za izlječenje manje – rekla je Čusek Adamić naglasivši da se u odazivu građana na preventivne preglede, Varaždinska županija nalazi u nacionalnom prosjeku od 26 posto.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak izrazio je zadovoljstvo što može podržati akciju uime Varaždinske županije i župana Anđelka Stričaka te također naglasio važnost odaziva građana na preventivne preglede.

-Opća bolnica Varaždin jedna je od prvih bolnica u Hrvatskoj koja je uvela multidisciplinaran pristup liječenju karcinoma debelog crijeva. Danas opremamo Odjel gastroenterologije, primjenjujemo moderne tehnologije u liječenju pacijenata oboljelih od ove zloćudne bolesti, ali uz sve to je važno da se građani odazovu na preventivne programe. Zato pohvaljujem ovu današnju akciju te njene organizatore, Zavod za javno zdravstvo, Savjet za zdravlje Varaždinske županije, a posebno članove ILCO društva Varaždin koji već više od dvadeset godina rade na educiranju i osvješćivanju ne samo svojih članova nego svih građana o potrebi odlaska na preglede – rekao je Poljak.

Uime Grada Varaždina podršku obilježavanju Dana plavog irisa dao je predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

-Usprkos tome što Grad Varaždin nema gotovo nikakve ovlasti u pogledu zdravstvene skrbi, mi ćemo uvijek podržavati ovakve javnozdravstvene akcije. Drago mi je da iako pripadam mlađoj populaciji kojoj je dostupan internet, koja ima sve informacije na dlanu spadam u one koji vole činjenice i informacija čuti uživo. To je dobro i korisno. Stoga su ovakve akcije vrlo važne, a na nama, gradskim i županijskim vlastima, obrazovnim ustanovama te udrugama civilnog društva je da ih podržimo i da svi zajedno pozovemo građane na preventivne preglede– rekao je Lukavečki.

Predsjednik ILCO društva Varaždin Milorad Vasilić je istaknuo kako je karcinom debelog crijeva izlječiva bolest ako se na vrijeme otkrije.

-Pozivam sve građane neka se odazovu na pregled, jer ako dođu na vrijeme , onda neće biti nikakvih problema. ILCO društvo je vrlo aktivno društvo u kojem djeluje preko sedamdeset članova, a kroz svoje mnogobrojne aktivnosti provodimo preventivne programe, različite edukacije te uz obitelj dajemo podršku kako bi se svi bolesni osnažili i što prije vratili normalnom tijeku života. Želja nam je da se smanji broj oboljelih, zato smo i organizirali javne tribine u Novom Marofu, Lepoglavi i Petrijancu – rekao je Vasilić.

www.sjever.hr
27.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.