Now Reading:
Veliko priznanje Krapinsko-zagorskoj županiji na Greencajtu! “Uskoro solarne elektrane na 54 javne zgrade”
Full Article 2 minutes read

Veliko priznanje Krapinsko-zagorskoj županiji na Greencajtu! “Uskoro solarne elektrane na 54 javne zgrade”

U sklopu Greencajt festivala održana je dodjela Nacionalne nagrade za okoliš – GREENPRIX. Nacionalna nagrada za okoliš – GREEN PRIX dodjeljuje se onima koji promoviraju održivost, ističu važnost klimatskih ciljeva, nude rješenja te su svojim djelovanjem pridonijeli zaštititi okoliša u Republici Hrvatskoj i šire.

Nagrada se dodjeljuje u sedam kategorija, među kojima se posebno ističe „Misli globalno, djeluj lokalno“ u kojoj se nagrađuju jedinice lokalne i područne samouprave koje su ostvarile najveći iskorak u provedbi klimatskih ciljeva na svom području. U ovoj je kategoriji Krapinsko-zagorska županija sa projektom Sunce na dlanu – Program izgradnje sunčanih elektrana na krovovima osvojila drugo mjesto.

Nagradu je preuzeo župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom posebno zahvalio Regionalnoj energetsko-klimatskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske i njezinom predsjedniku Juliju Domci na pripremi ovog projekta.

-Mi u ovom trenutku imamo pripremljeno 54 krovova naših škola i zdravstvenih ustanova, sve one će do kraja godine imati svoje solarne elektrane – najavio je župan Kolar.

Naime, uspostava mreže sunčanih elektrana na krovovima zgrada u vlasništvu Krapinsko-zagorske županije, njezinih ustanova i škola, rezultira povećanjem udjela obnovljivih izvora energije do preko 30% ukupne potrošnje električne energije javnog sektora te smanjenjem izdataka javne potrošnje za preko 10%. Time se doprinosi održivom gospodarskom rastu i razvoju, potiče investicijska politika okrenuta budućnosti te prelazak na pametno, kružno i nisko ugljično društvo.

Greencajt festival je okupio domaće i strane govornike i ključne osobe iz različitih područja koji su pokušali dati odgovor na pitanje: kako stvoriti okruženje za održivu budućnost? U dva dana održano je više od 30 panela, predavanja i diskusija, izlaganja je održalo više od 80 govornika, te je predstavljeno i mnogih drugih zanimljivih sadržaja koji su izazvali veliku posjećenost.

Više informacija o Greencajtu te prateće fotografije pronađite ovdje: https://www.facebook.com/greencajtfestival

Foto: kzz.hr
sjever.hr/kzz.hr
26.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.