Now Reading:
Novi udar na džepove građana: Veliko povećanje poreza na vikendice – evo koliko će se plaćati
Full Article 2 minutes read

Novi udar na džepove građana: Veliko povećanje poreza na vikendice – evo koliko će se plaćati

Najnovija porezna reforma omogućava povećanje poreza na kuće za odmor, odnosno vikendice za nekomercijalni smještaj, i to do maksimalnih pet eura po kvadratu godišnje.

Kako piše Jutarnji list, tim bi iznosom općine i gradovi mogli nadoknaditi manjak svojih prihoda koji će nastati nakon ukidanja prireza.

Dosad je taj porez, primjerice, u Istri koja ima tisuće kuća za odmor, iznosio maksimalnih 15 kuna po kvadratu godišnje. Prema izračunu, za vikendicu ili apartman od 80 kvadrata dosad se plaćalo 1200 kuna, odnosno 160 eura godišnje, a sada će taj račun iznositi, ako se općine i gadovi odluče maksimalno podići iznos za tu istu kvadraturu, 400 eura. Mnogi su istarski načelnici općina i gradova, gdje se nalazi velik broj vikendica i apartmana, pozdravili tu odluku, posebno gradonačelnici iz redova IDS-a.

Dodaje da se od tih dvije tisuće kuća godišnje u proračun, koji iznosi oko 70 milijuna kuna odnosno 9,3 milijuna eura, godišnje slije samo 1,5 milijuna kuna odnosno oko 200 tisuća eura od poreza na kuće za odmor, piše Jutarnji.

Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga smatra da se i iznos od maksimalnih 5 eura po kvadratu treba dignuti.

Načelnici općina Medulin i Marčana, gdje su također tisuće vikendica i apartmana koji se ne iznajmljuju, još ne znaju hoće li povećavati iznose poreza. U obje općine prirez iznosi pet posto.

sjever.hr/jutarnji.hr
26.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.