Now Reading:
Najavljena kampanja „Odaberi svoju školu”: U srednjim školama u Varaždinskoj županiji 2037 upisnih mjesta, u brojnim školama novi programi
Full Article 3 minutes read

Najavljena kampanja „Odaberi svoju školu”: U srednjim školama u Varaždinskoj županiji 2037 upisnih mjesta, u brojnim školama novi programi

Tradicionalno, Varaždinska županija i ove je godine organizirala kampanju za upise učenika u prve razrede srednjih škola pod nazivom „Odaberi svoju školu“.

Kampanja je namijenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola i zamišljena je kao svojevrsni sajam na kojem će svaka srednja škola iz Varaždinske županije imati svoj štand s promotivnim materijalima, a održavat će se od 31. svibnja do 5. lipnja od 18 do 20 sati u Varaždinu, Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu.

Vrijedi istaknuti da će se predstavnicima srednjih škola pridružiti predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, HGK – Županijske komore Varaždin te Obrtničke komore Varaždinske županije

Kako je istaknula zamjenica župana Silvija Zagorec, osme razrede osnovnih škola na području Varaždinske županije ove godine završava 1649 učenika. Za školsku godinu 2023./2024. kod ukupno 17 srednjoškolskih ustanova na području Varaždinske županije utvrđeno je 2037 upisnih mjesta, a srednje škole kojim je osnivač Varaždinska županija, njih 13, imaju ukupno 1897 mjesta.

-Veseli nas što nemamo značajniji pad broja učenika osmih razreda na području Varaždinske županije te smo se okvirno zadržali na prošlogodišnjim brojkama. Ono što je važno za naglasiti je da u odnosu na prošlu školsku godinu nije došlo do ukidanja niti jednog programa u srednjim školama, pa su čak odobreni novi programi obrazovanja – kazala je Zagorec.

Govoreći o kampanji, zamjenica župana istaknula je da će, kao i uvijek dosad, svi zainteresirani učenici i njihovi roditelji/staratelji iz prve ruke, u neposrednom kontaktu, od predstavnika škola, moći dobiti sve informacije koje ih zanimaju.

-Mislim da je to dobar model i da će na jednom mjestu od relevantnih sudionika dobiti konkretne podatke koje će im pomoći da donesu konačnu odluku o izboru svog budućeg zanimanja – naglasila je Zagorec poželjevši učenicima da se upišu u željenu školu te da im ovo važno razdoblje u životu prođe sa što manje stresa.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek rekao je da prijave za upise u srednje škole počinju u ponedjeljak, 29. svibnja te da se svaki učenik koji završava osnovnu školu mora registrirati u sustav i čekati završetak školske godine.

-Od 28. lipnja do 7. srpnja imamo prijave programa preko informacijskog sustava, a 10. srpnja 2023. imat ćemo objavu konačnih rezultata, pa će se vidjeti gdje se tko upisao. Jesenski upisni rok počinje 21. kolovoza i završava 26. kolovoza objavom konačnih rezultata – kazao je Huđek.

Dodao je da su 30 posto upisnih mjesta gimnazijski i umjetnički programi, a 70 posto programi iz strukovnih zanimanja. Inače, broj razrednih odjela nije povećan, nego je presložena struktura upisa.

-Prvi put, Gospodarska škola upisat će jedan gimnazijski program, jezičnu gimnaziju, Srednja škola Novi Marof po prvi put upisuje tehničara za računalstvo, Srednja škola Ivanec također prvi put upisuje strojarskog tehničara, Srednja škola Ludbreg prvi put upisuje elektroinstalatera, Srednja škola Arboretum Opeka prvi put konobara i jedan je novi umjetnički program, pa će tako Glazbena škola imati upis za udaraljke – pojasnio je Huđek.

Inače, i ove godine Varaždinska županija napravila je promotivnu knjižicu „Odaberi svoju školu“ s kratkim informacijama o svakoj srednjoj školi, upisnim kvotama i rokovima. Ona će biti dostupna i u digitalnom obliku te proslijeđena svim osnovnim i srednjim školama u cilju dostupnosti što većem broju učenika.

a.kučić/sjever.hr
26.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.