Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija dodijelila više od 13 tisuća eura za projekte 10 poljoprivrednih udruga
Full Article 3 minutes read

Krapinsko – zagorska županija dodijelila više od 13 tisuća eura za projekte 10 poljoprivrednih udruga

U Poslovno – tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije u petak su uručeni ugovori korisnicima županijskih potpora kroz javni natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga KZŽ u 2023. godini.

Naime, Krapinsko – zagorska županija natječaj je raspisala u veljači s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje, prerade i trženja poljoprivrednih proizvoda kroz stjecanje novih znanja, promociju i trženje poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina te registraciju robnih marki.

Visina potpore po korisniku iznosi do 1.991 eura odnosno maksimalno do 75 posto od ukupno prihvatljivih aktivnosti. Ove je godine bilo prijavljeno 14 udruga – od toga je 10 udruga zadovoljilo administrativnu provjeru te ostvarilo potporu u iznosu od 13.191 euro.

Što se tiče prihvatljivih aktivnosti one se odnose na organiziranje edukativnih radionica te na organizaciju i sudjelovanje na izložbama i sajmovima. Ugovore je korisnicima uručio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– U prijavama koje su stigle na natječaj naglašeno je nekoliko stvari, a to je važnost edukacije i suradnje, ali i uspoređivanja s drugima koje na kraju omogućuje ocjenjivanje svog rada. Na tome čestitam svim prijaviteljima jer to je jedini pravi i ispravan put – poručio je korisnicima župan Kolar dodavši kako svi zajedno imaju samo jednu želju, a to su normalni vremenski uvjeti.

– Proteklih nekoliko godina vrijeme nam baš i ne ide na ruku. Naime, rijetko kad se dogodilo, i to ne pamte ni oni puno stariji od mene, da bi u jednoj godini imali proglašene tri elementarne nepogode od tuče i da bi nakon toga imali elementarnu nepogodu od suše. Isto tako, tri godine pčelari nisu imali šta za vrcati, a u nekim vinogradima su štete bile i stopostotne. Bagrema i akacije ima, konačno je i zatoplilo, samo se nadam da nije prekasno i da će ove godine situacija za naše pčelari biti bolja. Što se pak tiče vinograda, samo da ne bude nekakvih ekstremnih vremenskim neprilika i bit će sve u redu – rekao je krapinsko – zagorski župan te svima onima koji idu na edukativna putovanja poželio da mnogo toga vide i nauče, a udruge vinara pozvao je da se sljedećeg petka na bedekovčanskim Bajerima pridruže Sajmu vina.

Pritom je naglasio kako je to mjesto na kojem se okupljaju najbolji te javno pohvalio Udrugu vinara iz Jesenja koja je gotovo jedina vinogradarska udruga koja organizirano svake godine dolazi na Bajere.

Na dobivenim sredstvima u ime svih korisnika, Krapinsko – zagorskoj županiji i županu Kolaru zahvalio se predsjednik Udruga vinara i vinogradara Sveti Martin iz Jesenja Ivan Maligec.

jm/www.sjever.hr
26.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.