Now Reading:
Varaždinska županija u prošloj godini realizirala kapitalne investicije u obrazovanju i zdravstvu, a višemilijunska ulaganja nastavljaju se i ove godine
Full Article 5 minutes read

Varaždinska županija u prošloj godini realizirala kapitalne investicije u obrazovanju i zdravstvu, a višemilijunska ulaganja nastavljaju se i ove godine

Nakon burne rasprave o stanju u sustavu zdravstva na području Varaždinske županije u kojoj je, između ostalog naglašeno kako, u usporedbi s drugim hrvatskim županijama, ono i nije tako crno, no da je riječ o problemu na koji treba pronaći odgovor, na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine održane u srijedu bila su izvješća o radu i financijskom poslovanju županijskih zdravstvenih ustanova.

– Zdravstvene ustanove na primarnoj razini kojima je osnivač Varaždinska županija završile su 2022. godinu s pozitivnim rezultatom. Prijenosom rezultata iz ranijih godina, krajnji pozitivan rezultat ostvarili su Zavod za javno zdravstvo, Ljekarna, Nastavni zavod za javno zdravstvo, dok je kod Doma zdravlja prijenosom manjka iz ranijih godina krajnji rezultat još uvijek negativan – objasnio je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Ustanove na sekundarnoj razini, Opća bolnica Varaždin i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice ostvarile su manjak tekuće 2022. godine kao i korigirani manjak nakon prijenosa iz prijašnjih godina. Kako je objašnjeno, Specijalna bolnica pozitivne je rezultate ostvarivala do 2018. godine, dok su glavni uzroci manjka kojeg postiže od 2019. godine povećane investicijske aktivnosti. Najvažniji razlozi manjka Opće bolnice su preniski limiti sredstava koje HZZO dodjeljuje za financiranje izvršenog rada, kao i povećane investicijske aktivnosti.

Izvješće o radu i financijskom poslovanju županijskih zdravstvenih ustanova prihvaćeno je većinom glasova svih vijećnika.

Na dnevnom redu bio je i prijedlog za izmjenu mreže javne zdravstvene službe koji je prihvaćen većinom glasova prisutnih vijećnika. Naime, varaždinska bolnica je od Županije kao svog osnivača zatražila proširenje mreže u djelatnosti unutarnje medicine, na način da se broj stolica, odnosno postelja u dnevnoj bolnici s postojećih 19 poveća na 25. Postojeći broj raspoređen je na dvije lokacije, od čega je 16 postelja na lokaciji Varaždin, a tri su na lokaciji Klenovnik.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog sporazuma o financiranju dovršetka projekta izgradnje i opremanja nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježničke moždine topličke Specijalne bolnice, kao i projekt obnove zgrade upravitelja kompleksa dvorca Šaulovec vrijedan 350 tisuća eura.

Kako je objasnio župan Stričak, budući da je došlo do povećanja cijena građevinskih materijala na tržištu te vantroškovničkih radova koji u vrijeme projektiranja nisu mogli biti predviđeni u vrijeme projektiranja budući da se radi o povijesnoj jezgri i terenu koji je potencijalno klizište, ukupna cijena radova na topličkom Spinalnom centru bit će veća od planiranog, odnosno iznosit će više od 138 milijuna kuna. Sredstva za njegov dovršetak osigurana su u državnom proračunu, pa će Varaždinska županija i Specijalna bolnica sklopiti sporazum o financiranju projekta s resornim ministarstvom. Prijedlog je prihvaćen jednoglasno.

Jedna od važnijih točaka dnevnog reda bilo je i izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna Varaždinske županije. Varaždinska županija u prošloj je godini ostvarila 4,6 posto više prihoda od planiranog, odnosno 298,2 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi i izdani iznosili 303 milijuna kuna što je 17 posto više u odnosu na godinu ranije.

Kako je istaknuto, u prošloj su godini započeli ili su pak realizirani značajni projekti i investicije koji će predstavljati daljnji zamašnjak u razvoju Varaždinske županije.

Župan Stričak poručio je kako je prošlogodišnji proračun bio usmjeren na realizaciju projekata i kapitalnih investicija u svim područjima, ali i na sufinanciranje rada udruga te poticanje poljoprivrednih i gospodarskih aktivnosti.

-Tako je u zdravstvo utrošeno dvostruko više sredstava, pri čemu valja izdvojiti projekt izgradnje Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Varaždin te projekt dnevne bolnice, kao i jedinicu za liječenje moždanog udara. U Dom zdravlja uloženo je 30 posto više sredstava, a kapitalne investicije nastavljene su i u obrazovanju – rekao je Stričak.

U prošloj godini provedeno je nekoliko Erasmus+ projekata usmjerenih na jačanje strukovnog i poduzetničkog obrazovanja, osigurani su pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju te je osigurana besplatna prehrana za 994 učenika iz 33 županijske osnovne škole. Uz uspostavu regionalnih centara izvrsnosti u poljoprivredi i zdravstvu na kojima su tijekom 2022. godine izvedeni značajni radovi, u Varaždinskoj županiji niknut će i Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području.

-Podignute su vrijednosti za stipendiranje učenika i studenata, osigurana sredstva za sufinanciranje smještaja studenata, a u znatno većoj mjeri osigurana su i sredstva za sufinanciranje i aktivnosti u poljoprivredi i gospodarstvu. Sva ova povećanja u odnosu na godinu ranije pokazuju da su svi programi i programski ciljevi u 2022. godini uspješno realizirani – dodao je Stričak.

Završeni su dogradnja osnovne škola u Velikom Bukovcu, izgradnja osnovne škole u Svetom Iliji, u ludbreškoj osnovnoj školi zamijenjene su električne i komunikacijske instalacije, u vidovečkoj je zamijenjen pod, u trnovečkoj osnovnoj školi stolarija te je uređeno pročelje, dok je u Osnovnoj školi Ivanec uređeno vanjsko igralište te je pripremljena projektna dokumentacija za njenu dogradnju.

-Na Prvoj gimnaziji Varaždin uređena je fasada, u Elektrostrojarskoj školi je rekonstruriran i opremljen strukovni centar izvrsnosti i zvjezdarnica, u Strojarskoj školi završeni su radovi na strukovnom centru izvrsnosti u vrijednosti oko pola milijuna kuna. U 10-ak škola uređene su informatičke učionice, prišlo se uređenju dvorca Šaulovec koji će biti sjedište Europskog talent centra. Za rad centara izvrsnosti osigurana su 3 milijuna kuna, za stipendije 1,2 milijuna kuna, programe razvoja gospodarstva 2,9 milijuna kuna, potpore liječnicima za sufinanciranje kamate stambenih kredita 360 tisuća kuna, za sanaciju šteta zbog tuče na infrastrukturi više od 4 milijuna kuna. Dokaz da smo poticali poljoprivredu je i nikad više prijava na javni poziv, njih preko tisuću za što smo osigurali 6,5 milijuna kuna – naglasio je župan Stričak.

Županijski vijećnici prihvatili su izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna.

tklopotan / www.sjever.hr
24.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.