Now Reading:
Više od 200 djece na državnom natjecanju iz mentalne aritmetike u Varaždinu – župan Stričak najavio: I 4. European RoboCup Junior održat će se kod nas!
Full Article 3 minutes read

Više od 200 djece na državnom natjecanju iz mentalne aritmetike u Varaždinu – župan Stričak najavio: I 4. European RoboCup Junior održat će se kod nas!

Više od 200 djece iz cijele Hrvatske sudjelovalo je, u nedjelju, 21. svibnja 2023. godine, na drugom po redu državnom natjecanju iz mentalne aritmetike koje je održano na Sveučilištu Sjever u Varaždinu. I ove godine organizator natjecanja bila je škola „Malac Genijalac“. Djeca su se natjecala u kategorijama mentalne aritmetike (pismeni ispit i anzan) te Super um kategorija.

-Konkretno na pismenom ispitu djeca računaju zadatke na abakusu i imaju 12 minuta za 120 zadataka. Anzan znači mentalno računanje i u toj kategoriji imamo djecu koja su u mogućnosti izračunati i više brojeva u jednoj sekundi. Super um je mentalna matematika gdje razne matematičke zadatke rješavaju u glavi, bez ikakvih bilješki – pojasnila je Ines Slunjski, voditeljica škole Malac Genijalac i Edukido.

– Programi  koje radimo s djecom od 3 do 17 godina doprinose razvoju mozga, a djeca kod nas rade na poboljšanju pažnje, koncentracije, vizualizacije, logičkog razmišljanja, pamćenja i mnoge druge vještine koje su im važne ne samo za bolji školski uspjeh već i za budućnost – zaključila je voditeljica Slunjski.

Dobrodošlicu u Grad Varaždin i puno uspjeha na natjecanju zaželjela im je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, dok je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak otvorio samo natjecanje.

-Varaždinska županija osnivač je 33 osnove škole u sklopu kojih je još 30 područnih škola, 13 srednjih škola, jednog Učeničkog doma, 14 centara izvrsnosti, pet centara izvrsnosti iz strukovnih zanimanja, dva centra kompetentnosti iz poljoprivrede i zdravstva i Europskog talent centra Hrvatska. Sve to ima za cilj da našim genijalcima, našim učenicima omogućimo što bolje i kvalitetnije obrazovanje, a da smo na dobrom putu govore njihovi rezultati. Prošle godine su naši učenici osvojili 19 medalja na svjetskim i međunarodnim natjecanjima, te smo imali 33 državna prvaka. Stoga nas veseli da smo suorganizatori jednog ovakvog natjecanja. Svim natjecateljima želim puno uspjeha, te da nas opet posjetite – poručio im je župan Stričak najavivši još jedno veliko natjecanje koje Varaždinsku županiju očekuje u lipnju.

-Nakon 12 godina vrhunskih rezultata na međunarodnim, europskim i svjetskim RoboCup Junior natjecanjima, ostvarila se želja prof. Ivice Kolarića i članova udruge Hrvatskog društva za robotiku da Hrvatska bude domaćin 4. European RoboCup Junior natjecanja. Natjecanje u robotici održat će se u Varaždinu, od 7. do 10. lipnja ove godine, a očekujemo oko 900 sudionika iz dvadesetak europskih zemalja – najavio je župan Stričak.

sjever.hr
23.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.