Now Reading:
Više od 200 djece na državnom natjecanju iz mentalne aritmetike u Varaždinu – župan Stričak najavio: I 4. European RoboCup Junior održat će se kod nas!
Full Article 3 minutes read

Više od 200 djece na državnom natjecanju iz mentalne aritmetike u Varaždinu – župan Stričak najavio: I 4. European RoboCup Junior održat će se kod nas!

Više od 200 djece iz cijele Hrvatske sudjelovalo je, u nedjelju, 21. svibnja 2023. godine, na drugom po redu državnom natjecanju iz mentalne aritmetike koje je održano na Sveučilištu Sjever u Varaždinu. I ove godine organizator natjecanja bila je škola „Malac Genijalac“. Djeca su se natjecala u kategorijama mentalne aritmetike (pismeni ispit i anzan) te Super um kategorija.

-Konkretno na pismenom ispitu djeca računaju zadatke na abakusu i imaju 12 minuta za 120 zadataka. Anzan znači mentalno računanje i u toj kategoriji imamo djecu koja su u mogućnosti izračunati i više brojeva u jednoj sekundi. Super um je mentalna matematika gdje razne matematičke zadatke rješavaju u glavi, bez ikakvih bilješki – pojasnila je Ines Slunjski, voditeljica škole Malac Genijalac i Edukido.

– Programi  koje radimo s djecom od 3 do 17 godina doprinose razvoju mozga, a djeca kod nas rade na poboljšanju pažnje, koncentracije, vizualizacije, logičkog razmišljanja, pamćenja i mnoge druge vještine koje su im važne ne samo za bolji školski uspjeh već i za budućnost – zaključila je voditeljica Slunjski.

Dobrodošlicu u Grad Varaždin i puno uspjeha na natjecanju zaželjela im je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, dok je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak otvorio samo natjecanje.

-Varaždinska županija osnivač je 33 osnove škole u sklopu kojih je još 30 područnih škola, 13 srednjih škola, jednog Učeničkog doma, 14 centara izvrsnosti, pet centara izvrsnosti iz strukovnih zanimanja, dva centra kompetentnosti iz poljoprivrede i zdravstva i Europskog talent centra Hrvatska. Sve to ima za cilj da našim genijalcima, našim učenicima omogućimo što bolje i kvalitetnije obrazovanje, a da smo na dobrom putu govore njihovi rezultati. Prošle godine su naši učenici osvojili 19 medalja na svjetskim i međunarodnim natjecanjima, te smo imali 33 državna prvaka. Stoga nas veseli da smo suorganizatori jednog ovakvog natjecanja. Svim natjecateljima želim puno uspjeha, te da nas opet posjetite – poručio im je župan Stričak najavivši još jedno veliko natjecanje koje Varaždinsku županiju očekuje u lipnju.

-Nakon 12 godina vrhunskih rezultata na međunarodnim, europskim i svjetskim RoboCup Junior natjecanjima, ostvarila se želja prof. Ivice Kolarića i članova udruge Hrvatskog društva za robotiku da Hrvatska bude domaćin 4. European RoboCup Junior natjecanja. Natjecanje u robotici održat će se u Varaždinu, od 7. do 10. lipnja ove godine, a očekujemo oko 900 sudionika iz dvadesetak europskih zemalja – najavio je župan Stričak.

sjever.hr
23.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.