Now Reading:
Novomarofski osnovnoškolci učili o domovinskoj povijesti: svoja im sjećanja prenijeli hrvatski branitelji
Full Article 2 minutes read

Novomarofski osnovnoškolci učili o domovinskoj povijesti: svoja im sjećanja prenijeli hrvatski branitelji

Pedesetak učenika osmih razreda Osnovne škole Novi Marof, njihovih učitelja i gostiju slušalo je predavanje na temu „Domovinski rat – istina o slobodi”, koje je održao edukativni tim Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije.

Predavanje je organizirano u kinodvorani Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a održali su ga Dražen Geček, Ljudvek Cikač i Martin Lukavski, te vukovarski branitelj Vjekoslav Špac, koji su učenicama i učenicima osmih razreda prenijeli svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata.

Predavanju su nazočili i predsjednik UDVDR Podružnice Varaždinske županije Branko Družinić, predsjednik i tajnik Ogranka Novi Marof Josip Begović i Franjo Ipša, a kao gosti i djelatnici PP Novi Marof.

Nakon animiranog filma „Domovinski rat”, osmašima su prezentirani uzroci koji su doveli do Domovinskog rata, agresija i okupacija hrvatskog teritorija od stane agresorskih snaga predvođenih srpskim teroristima i tzv. JNA, te kasnijim oslobođenjem okupiranog hrvatskog područja.

Uslijedila su izlaganja hrvatskih branitelja koji su iznijeli svoja sjećanja iz Domovinskog rata – od same odluke da se uključe u obranu Domovine do traumatičnih sjećanja s ratišta. Konkretno s područja zapadne Slavonije oko Okučana, te borbi u Vukovaru, koje su iznijeli Zvonko Galić iz 1. gardijske brigade Tigrovi i Vjekoslav Špac iz zasebne postrojbe PU Varaždin, koja je branila Vukovar. Bili su to segmenti dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost” koje su diljem Hrvatske realizirali i snimili UDVDR i HVIDR-a.

U posebnom dijelu predavanja bilo je govora o velikoj ulozi Varaždinske županije, samim time i novomarofskog kraja u Domovinskog ratu, opširnije se osvrnulo na poginule hrvatske branitelje s područja Novog Marof, potom i na, kako je istaknuo, pomalo zapostavljeno, stradavanje djece.

Na kraju su učenici mogli pogledati dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske, kao i neprijateljskih postrojbi iz Domovinskog rata. Bili su tako izloženi kaciga, pancirka, maska za zaštitu od bojnih otrova, telefon, uniforme, beretke, kape i oznake, prazni raketni bacač ‘Zolja’, tranzistor, zastava s ulica Knina 5. kolovoza 1995. i drugo.

Novčane valute iz vremena Domovinskog rata koje su se koristile u Hrvatskoj, te na okupiranim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zbirku donedavno korištenih kovanica hrvatskih kuna pokazao im je poznati kolekcionar Martin Lukavski, koji je za ovu tribinu pripremio dio svoje bogate numizmatičke zbirke.

sjever.hr
22.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.